46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dimarts, 26 d’abril del 2011

Apunteu-vos a l'agenda una nova caminada!

Diumenge, 8 de maig.
Caminada Popular de Descoberta del Veïnat de Valldeix de Mataró
Enric Subiñà i Oriol Bassa. oreganitza Federació AAVV de Mataró
Caminar per descobrir un territori que canvia cada dia

Can Floriach... espai agrícola

Us imagineu com era antigament aquest veïnat mataroní, on dominaven els masos i les seves feixes en formes, textures i colors ben endreçats? Prop d’un bosc que acolorien les pinedes i alzinars, però on les alzines sureres hi eren presents en un parell de vessants, on era fàcil descobrir-les quan la vermellor gairebé de sang dels seus troncs nusos lluïa en acabar la lleva del suro…

I on torrents i rieres, com les venes d’un cos fructífer, es protegien rera alzines i roures de grans dimensions i els alocars formaven denses tanques naturals plenes de flors liles a l’estiu.

Tot això ha canviat, i molt. Encara queden rastres del que fou un passat esplèndid agrícola, forestal i paisatgísticament parlant, però on l’especulació, el deixar fer, el desinterès dels que manaven i decidien i la pèrdua de les senyals d’identitat, han convertit part d’aquest territori en un espai desendreçat, de colors apagats i formes artificialitzants, amb una riera que es mor mentre intenta néixer i uns torrents que són només una ombra de l’ahir.

Tot això ha canviat i està canviant encara. Espais cap a pitjor, altres cap a millor. Tenim davant nostre un escenari divers, on la natura (i la tossuderia d’algunes persones) recuperen poc a poc un paisatge fràgil i mediterrani, i on d’altres s’entesten en seguir desfent el que gairebé no queda.

Potser ara ha arribat el moment de dir prou. D’aturar un procés que ens pot deixar aviat sense natura aprop nostre. D’escriure la història amb noves paraules i significats de sempre, com ara sostenible, per dir-ne només una de prou important.

Us convidem a caminar amb nosaltres un matí, per descobrir plegats els senyals dels canvis en un tros de terra proper a nosaltres.