46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dissabte, 22 de gener del 2011

Argentona aproba inicialment el Catàleg de Patrimoni

L'Ajuntament d'Argentona ha obert el període d'alegacions del Catàleg de Patrimoni d'Argentona, que conté més de 400 elements catalogats, d'edificis, restes arqueològiques, arbres i arbredes, jardins, rieres i torrents,fonts, mines i pous.

Es tracta d'un document molt interessant que identifica i posa en valor la riquesa patrimonial d'aquets municipi maresmenc.

ACCÈS AL CATÀLEG DE PATRIMONI D'ARGENTONA

divendres, 21 de gener del 2011

Si no t'agrada l'energia no renovable i les empreses energètiques que contracten polítics, ara pots triar

Xerrada informativa sobre SOM ENERGIA, la Cooperativa de Producció i Consum d'Energia Renovable http://www.somenergia.cat/



Dissabte 22 de gener a les 11h a Mataró.
Centre Cívic Pla d’en Boet. C/ Juan Sebastián Elcano, 6.
Organitza la cooperativa de consum L’Estrella.

Esperem que entre tots i totes aconseguim l'objectiu: energia 100% renovable a les nostres cases i engegar un procés de canvi tan necessari com desitjat.

Un pesticida podria ser la causa de que ens estessim quedant sense abelles

Una nova generació de plaguicides, principalment l'imidacloprid que produeix Bayer, està fent que les abelles siguin molt més susceptibles a la intoxicació, la desorientació, les malalties i la mort, fins i tot en petites dosis, i pot ser una pista per al trastorn de l'anomenar col·lapse de de les colònies (CCD en anglès), el misteri que devasta les abelles arreu del món, segons que revela avui The Independent , que cita una investigació del govern dels EUA. El descobriment ha restat inèdit durant gairebé dos anys des que va ser fet pel laboratori d'investigació sobre abelles del Departament d'Agricultura dels Estats Units.

Aquesta descoberta, posaria un signe d'interrogació sobre l'ús dels insectic
ides neonicotinoides —compostos relativament nous que imiten les propietats de la nicotina de matar els insectes, i que són cada vegada més utilitzats en els cultius als EUA, la Gran Bretanya o Catalunya, tot i que han estat prohibits en d'altres països com França, Alemanya, Itàlia i Eslovènia.

Bayer, el gegant químic alemany que desenvolupa i produeix la majoria d'insecticides, insisteix que són segurs per a les abelles si s'usen correctament, tot i que diversos estudis els vinculen a la seva mortalitat. Els resultats dels EUA, plantegen interrogants sobre la substància utilitzada en els experiment de laboratori, l'imidacloprid, l'insecticida de Bayer de major venda el 2009, amb què va guanyar uns 485 milions d'euros.

El fet preocupant és que els neonicotinoides, que són neurotoxines —és a dir, ataquen el sistema nerviós central— també són "sistèmics", el que significa que afecgen cada part de la planta que es tracta amb ells, incloent el pol·len i el nèctar. Això significa que les abelles i altres insectes pol·linitzadors els poden absorbir i trasnportar de tornada als seus ruscos o nius encara que no siguin espècies de de destinació de l'insecticida.

Els plaguicides, agroquímics o, vulgarment, pesticides, són substàncies químiques que s’utilitzen amb l’objectiu de matar, repel·lir, atreure, regular o interrompre el creixement d'éssers vius considerats plagues.

diumenge, 16 de gener del 2011

Espai Terra de TV3 presenta el Jardí Romà del jaciment de can Modolell de Cabrera de Mar dissenyat per companys de Natura

El Jardí Romà del Jaciment de can Modolell, de Cabrera de Mar, dissenyat per l'enginyer i paisatgista  Oriol Bassa, i per l'arqueòleg David Farell, de Natura, i executat per la brigada professional de la FADFM, es presenta aquest dilluns, a les 20.40h, al programa Espai Terra de TV3.


Arqueòlegs i experts en Botànica han aconseguit replantar un jardí d'una vila romana a Cabrera de Mar, al Maresme, amb espècies que els romans ja utilitzaven quan van viure al nostre territori. Per aconseguir aquesta reproducció ha calgut la feina d'arqueòlegs i experts en Botànica. Tot això ens ho ensenyarà un dels nostres reporters, en Salvador Sala.

http://www.tv3.cat/pprogrames/espaiterra/estSeccio.jsp