46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dissabte, 2 d’abril del 2011

L'Ajuntament d'Argentona suspèn en les accions de territori i sostenibilitat en el mandat 2007-2011

Com a les anteriors eleccions municipals d'Argentona, el 2007 l'entitat Natura va proposar deu accions a les formacions per a la millora del medi ambient i el territori. O bé pel seu compte, o bé atenent les propostes de Natura, l'actual equip de govern, Tots per Argentona i CiU, van incloure al programa de govern la major part d'aquestes accions (com es pot comprobar al final d'aquest document), i avui, quan s'acaba la legislatura, podem fer valoració de la feina feta:

No s'ha avançat en la redacció del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Es va començar anulant el Poum que es redactava per indicacions de l'anterior govern -el qual contenia actuacions tan invasives com construïr a Sant Jaume de Traià-, però no han estat capaços de redactar-ne un de nou.
No s'ha avançat en l'Agenda 21, assumint només accions puntuals i sense un caràcter unitari.
No s'ha ampliat el PEIN com constava a l'acord de govern. Així, s'ha deixat fora tot l'espai del marge esquerra que ocupa els boscos de menor altitud i tota la plana agroforestal, que concretament, és la zona més sensible que tenim a Argentona per a ser urbanitzada.
No s'ha actuat en la recuperació de la Riera d'Argentona. Tot que hi ha hagut oportunitats de fer accions en aquest sentit, i que d'altres municipis han aprofitat.
S'ha restaurat la Font Picant (una bona feina!), però no hi ha rastre del punt d'informació del Parc que es proposava. De fet, Argentona es un dels municipis que més paga, i que no té cap instal.lació del Parc, com si que tenen Alella, Vilassar de Dalt, Vilanova del Vallès etc.
No s'ha tancat la Pedrera de la Feu, sinó que ha seguit funcionant sense adequar-se a la normativa d'activitats vigent. Aquest govern va signar un conveni amb l'empresa que explotava la pedrera per aportar diners a l'arrenjament dels carrers, i nomès en va aportar la mitad. La resta no els aportarà mai, ja que va fer suspensió de pagaments l'any 2010.
S'ha endegat la recollida selectiva per Taxa Justa, recolzada per Natura, però que ja vam dir que cal revisar-la per millorar-la i resoldre diverses problemàtiques que genera.

En sintesi, si avaluem el que es va acordar en l'apartat de territori del pacte de govern, tenim que es suspèn l'acció de govern en les àrees de territori i sostenibilitat.
Entenem que en 4 anys no es podia fer tot, però si haguessim pogut actuar en temes tan sensibles com el POUM, l'ampliació del PEIN  a tot el marge esquerre, o fer que la pedrera de la Feu complís la normativa d'activitats.


Ara hi ha eleccions. A veure que ens proposa cada formació política. 

Els ACORDS I COMPROMISOS del programa de govern 2007-2011 de TxA i CiU

I. Territori
Analitzarem la situació actual amb l’objectiu d’aconseguir, mitjançant un procés participatiu eficient i amb el màxim consens polític i social, l’elaboració d’un Pla d’Ordenació Urbanística, no descartant, si s’escau, suspendre la tramitació de l’actual.
Desenvoluparem l'agenda 21 com a eina bàsica de gestió ambiental, amb l’establiment d’una oficina específica.
Incorporarem l'Espinal i tot el marge esquerre de la riera dins el Pla Especial d'Interès Natural, cercant el consens amb el sector agrícola i forestal.
Recuperarem la riera d'Argentona i els seus ecosistemes agraris i naturals amb criteris d'integració paisatgística.
Convertirem l’espai de la Font Picant en un parc lúdic i punt de partida de les diverses rutes i itineraris excursionistes de la vila amb un centre d’informació i interpretació del parc natural Serralada Litoral.
Treballarem activament per tancar la pedrera de la Feu i restaurar la zona afectada. Mentrestant, s'instaran les accions necessàries per estalviar les molèsties als veïns i els danys al sistema viari.
Convertirem el sector de Can Doro en un espai públic, preservant la Font de Sant Domingo i la mina en la seva ubicació actual.
Impulsarem la recepció de les urbanitzacions.
Instarem a l’ACA perquè construeixi la xarxa de clavegueram d’aigües residuals i pluvials per al seu posterior tractament, preferentment amb la construcció d’una depuradora
Millorarem el servei de recollida selectiva i n’estudiarem el soterrament en les àrees d’emergència i altres zones que ho requereixin. Ampliarem la deixalleria d’acord amb les necessitats de la ciutadania.


I aquí teniu les PROPOSTES NATURA per les eleccions 2007 (en vermell el que no està fet, en taronja el que està parcialment fet)


Redactar un POUM participatiu, que cerqui el màxim concens, i que inclogui propostes reals i concretes que caminin cap a la sostenibilitat i l’integració social.
• Ampliar el PEIN a Argentona. Incorporar TOT el marge esquerra de la riera d’Argentona, incloent els veïnats de Sant Jaume, La Pujada, Pins, així com el sòl agroforestal de Clarà i les planes agricoles de l’oest de Madà i can Garí.
• Millorar la facana de la riera d’Argentona. Protegir i restaurar aquest connector i integrar-lo com un espai naturalitzat de qualitat.
• Potenciar el Parc Serralada Litoral, augmentant la participació i interès de l’Ajuntament d’Argentona i requerir un millor funcionament de l’orgen gestor del Parc. Aprobar un pla de gestió dels recursos naturals i del paisatge, amb especial interès pels sectors agricoles, forestals i cinegètics.
• Tencar la pedrera de la Feu, restaurar l’espai i incorporar-lo a l’espai natural protegit de la Serralada Litoral.
• Aprobar i aplicar ordenances de protecció del medi natural i urbà i de foment de les energies renovable si l’estalvi d’aigua
• Integrar de forma racional les noves infraestructures i les ja existents al teixit natural, agrícola i urbà d’Argentona (tren, laterals C-32...)
• Redactar i aplicar l’Agenda 21 local, que desenvolupi el Pla d’Actuació Ambiental. Crear l’Oficina 21 de l’Ajuntament d’Argentona.
• Potenciar la minimització dels residus sòlids urbans i la recollida selectiva, consolidant el porta a porta i la deixalleria.
Convertir el carrer gran, de la Placa Nova a la Font de Sant Domingo en un vial peatonal, amb arbres, bancs, botigues...


divendres, 1 d’abril del 2011

Aquest diumenge, caminada familiar a Òrrius

Diumenge, 3 d’abril, Plaça de l’Església, 10 a 13h

Seguint els rastres de bosquerols i caçadors
Guiats per l’enginyer i naturalista Oriol Bassa, tot caminant per la vall, veurem quins aprofitaments es fan al bosc, tan els antics, com els moderns, n’observarem els rastres que han deixat en aquest petit territori de butxaca com les carboneres, els alzinars de rebrot, les pinedes per fusta i els pollancres per fer-ne caixes i paper…

dilluns, 28 de març del 2011

Rabassoles a Argentona!

Fa un parell de setmanes que pels boscos argentonins estant troban rabassoles (també conegudes com a múrgoles)
Si en voleu saber més, podeu visitar el blog dels bolets d'Argentona i el Maresme

Blog de Bolets d'Argentona i el Maresme

Natura renúncia a una subvenció tot i haver fet les activitats, i proposa dedicar l'import al fons de cooperació local

Davant la situació econòmica actual, i en especial de l'administració local, l'entitat Natura ha comunicat a l'Ajuntament d'Argentona, que tot i haver fet les activitats subvencionades per aquest Ajuntament l'any 2010, renúncia a la subvenció atorgada per l'ens municipal per aquesta anualitat, i demana que, si es possible, l'import previst es dediqui a l'aportació de l'Ajuntament d'Argentona a l'àmbit de la cooperació, solidaritat i desenvolupament sostenible per a persones i comunitats desfavorides.


diumenge, 27 de març del 2011

Canvis a les caminades familiars de Natura

Anulada la sortida del 27 de març a Òrrius a causa de la pluja. Properament s'indicarà una nova data al mes d'abril o maig. La propera sortida serà el diumenge 3 d'abril. Podeu obtenir més informació al lateral dret d'aquest blog: Descoberta d'Òrrius.

Argentona amb una sola veu defensant can Puig i Cadafalch

La manifestació (Pep Padrós)
Centenars de persones s'han manifestat aquest dissabte a Argentona demanant una solució immediata pel casal modernista de can Puig i Cadafalch, conjuntament amb les 40 entitats i formacions polítiques d'Argentona que li donen suport.


Es demana que s'aturi la degradació de l'edifici de l'arquitecte modernista i es procedeixi a la seva restauració, evitant que desaparegui aquest monument catalogat com a Be Cultural d'Interès Nacional (la mateixa catalogació de la Sagrada Familia o la Pedrera de Gaudí).


Puig i Cadafalch torna
per reclamar la conservació
del casal familiar d'estiueig
(Foto: K. Navarro)

A la lectura del manifest, ha fet l'aparició un il.lustre personatge "en Puig i Cadafalch", que a tornat de l'història antiga per manifestar l'interès de conservació del seu llegat i agraïr als argentonins la seva defensa.

Des de les entitats convocants, avui més de 40, s'ha proposat de continuar treballant fins a aconseguir la preservació de can Puig i Cadafalch.


ACN. Mascarell adverteix els propietaris de can Puig i Cadafalch que si no actuen la Generalitat ho farà a càrrec d'ells

El conseller de Cultura confia en una intervenció ràpida per part de la propietat de l'edifici protegit d'Argentona després del recent requeriment de la Generalitat

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (ACN).- El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha avisat els propietaris de can Puig i Cadafalch, la casa de vacances modernista del mateix arquitecte a Argentona (Maresme), que si finalment no actuen per restaurar l'edifici la Generalitat es farà càrrec de les obres i els traslladarà la factura de les actuacions. Segons ha explicat, el Govern ja ha instat la propietat perquè actuï immediatament davant el deteriorament d'aquest Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). "Dono per suposat que els propietaris faran el que s'ha de fer, però si no ho fan, actuarem en nom del patrimoni que volem conservar", ha declarat Mascarell durant la inauguració d'un centre cultural a l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp).
La noticia del punt
Les dues notócies a l'agència catalana de noticies