46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dilluns, 29 d’abril del 2013

Un possible elefant antic a Canayamars

L’elefant antic, Elephas (Palaeoloxodon) antiquus (Falconer i Cautley, 1847), és un elefàntid fòssil quaternari trobat a diferents punts d’Europa, entre els quals cal incloure la península Ibèrica. A Europa, les restes fòssils més antigues d’aquest elefant corresponen al trànsit entre el pliocè i el pleistocè (al voltant de 1.800.000 anys d’antiguitat). Les troballes paleontològiques d’aquesta espècie se succeeixen al llarg de tot el registre fòssil del pleistocè, fins a la seva desaparició durant el würmià antic (de 75.000 a 60.000 anys). L’elefant antic visqué a la península Ibèrica durant el pleistocè, coincidint amb situacions climàtiques temperades, similars a les actuals de les nostres latituds. Convisqué amb diferents
espècies de fauna, com altres elefants, rinoceronts, cérvols, bous salvatges, óssos… i l’home. Ocupà medis amb un gran desenvolupament forestal, amb espècies comunes avui en dia: pins, alzines, roures, freixes, oms, faigs, avets, boixos, etc.
L’any 1991, en Manuel Zambrano, pouaire de les Franqueses del Vallès, trobà unes restes fòssils a Canyamars (Maresme). El descobriment el realitzà, fortuïtament, durant les obres de construcció d’un pou de captació d’aigües per a l’Ajuntament de Dosrius. L’any 1994, l’autor de la troballa, cedí les restes fòssils al Museu de Granollers - Ciències Naturals.
El pou on es va realitzar la troballa se situa al costat de can Gel, al marge dret de la riera de Canyamars, tot just abans del seu aiguabarreig amb la riera de Can Rimbles. (Autors: A. Arrizabalaga-J. Bertran)