46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

divendres, 24 de desembre del 2010

Can Puig i Cadafalch també s'ha quedat sense la glorieta. Que més hem de perdre per trobar una solució definitiva que ens permeti restaurar l'edifici modernista?

Dissabte 25.12.2010 (Nadal)
Divendres, 24.12.2010
El passat 23 de desembre, quan es commemorava els 50 anys de la mort de Josep Puig i Cadafalch, com si fos us senyal de l'insigne arquitecte modernista, la glorieta de can Puig i Cadafalch va perdre diversos elements que van caure al carrer, i va quedar tan malmesa, que hores desprès es va treure en la seva totalitat. Aquí teniu una imatge del 24 i una altre del 25 de desembre de 2010.

Això nomès és un pas més del progressiu deteriorament d'aquest casal modernista. A la pèrdua de la gàrgola del carrer Dolors Montserdà, li hem de sumar el mal estat de les reixes i dels murs, d'algunes de les bigues i fa un any, desprès de l'avís que Natura va fer en aquest blog, de diverses peces ceràmiques i dels merlets superiors, que a més van foradar la teulada i un pis.

Anem avisant, anem dient, anem fent-nos ressó del que passa a Can Puig i cadafalch, i mentre, els responsables del seu arrenjament, es mouen a pas de tortuga, això sí, quan es mouen, que no és sempre.

Avui el centre d'Argentona és més trist i dessolat i nomès fa que recordar-nos que si no defensem el nostre patrimoni, el perdrem irreversiblement...

Puig i Cadafalch i la resta d'arquitectes del modernisme els hi encantava que els seus edificis estessin constantent en evolució... Hom pensa, però, que si Puig i Cadafalch aixequès el cap de la tomba,  es sorpendria de com estem deixant perdre un dels elements essencials del seu art...

A veure quina serà la propera peça del casal modernista argentoní en caure?

Curiosament, can Puig i Cadafalch està declarat Be Cultural d'Interès Nacional. La mateixa catalogació que la Casa Ametller, l'edifici de la Pedrera o la Sagrada Familia... En teniu més informació al blog del Centre d'Estudis Argentonins:
http://cea.cat/blog/2010/01/12/can-puig-i-cadafalch-ens-cau/

Demanem a la Generalitat de Catalunya, a la resta d'administracions implicades i a la propietat que actuin de forma ràpida per trobar urgentment una solució permanent que permeti aturar la degradació de can Puig i Cadafalch i procedir a la seva restauració i manteniment.


Argentona i els argentonins no ens mereixem que deixem perdre can Puig i Cadafalch!

Can Puig i Cadafalch segueix perdent peces! Quan s'hi actuarà de debó?

Continua el procés de degredació de Can Puig i Cadafalch d'Argentona (declarat BCIN)

Ahir, justament quan es feien anys de l'enterrament de l'arquitecte modernista, com si el propi autor ens fes memòria que el seu casal d'estiu s'està enrunant, es va trencar un tros de la glorieta que tanca l'edifici pel costat del Carrer Dolors Montserdà amb la Plaça de Vendre. 

L'estructura de la glorieta, ja prou malmesa pel podriment de la fusta, com s'observa a les imatges adjuntes, no ha aguantat més i ha cedit. Un dels trossos va caure al carrer, i a més, ha deixat en un estat molt precari la resta de l'estructura de fusta, que està a punt de flexar per la base, ja que aquesta està íntegrament podrida,

Complementàriament, l'estat de la fusta a tot l'edifici també es troba en un estat molt i molt precari, i si no s'actua amb urgència i decissió, potser no es podrà mantenir aquest edifici modernista argentoní.

Natura ja va avisar l'any passat, dies abans de les ventades, que la falta de manteniment d'aquest casal causaria danys molt greus. I així va ser. Van caure diverses peces, van foradar el sostre i el segon pis, i avui ja no hi tenim els característics merlets de maó que coronàven Can Puig. Avui tornem a avisar que la degradació continua.

Fins quan no concretarem la feina que s'està fent des de les administracions i podrem garantir que can Puig i Cadafalch te futur?

diumenge, 19 de desembre del 2010

L'ACA es desentén a la pràctica del manteniment de les rieres al Maresme

Malgrat que en té les competències, l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat de Catalunya es desentén del manteniment de les rieres del Maresme.

Tot i que el passat febrer l'ACA va presentar un programa de manteniment de rieres que ja incorporava menys d'un 10% de les actuacions solicitades per les administracions públiques, a data d'avui, no ha executat aquestes actuacions, i desenes de rieres es troben en mal estat, i algunes d'elles, com el Torrent Roldós de Cabrils, els trams finals de les rieres d'Argentona i Sant Simó i el Torrent Forcat a Mataró, en un estat crític que farà que, en cas de pluges importants a la seva conca, no puguin desaiguar les aigües pluvials i comportin un elevat risc d'inundacions i afectació de persones i béns.

Una altra situació que incrementa el risc d'inundacions és el manteniment dels passos de carreteres, ferrocarils i de les pròpies canalitzacions de rieres en trans urbà, plenes de sorres i llims i puntualment d'escombreries. Aquests passos, no només no son mantingudes per l'ACA, si no que en la majoria dels casos, el titular de l'infrastructura que les travessa s'en desentén, i únicament hi actua puntualment algún Ajuntament, tot i no ser la seva responsabilitat.

I a tot això s'hi suma l'ocupació de la llera en diverses àrees industrials i urbanes, i la presència encara de part dels arbres i brancatges caiguts durant l'hivern passat, que en redueixen la secció de desguàs i incrementen el risc d'inundacions.

Natura ja ha denunciat aquesta situació en aquest blog i als mitjans de comunicació, però qui en té la responsabilitat es fa el sord, amb el perill que això comporta per la ciutadania i pel territori.