46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dimecres, 4 de gener del 2012

Les imatges digitals del Maresme permeten observar amb claretat l'impacte dels ports sobre les platges


Mataró. Platja del Varador, Port i Platjeta de Pekin
L'impacte dels ports sobre les platges del Maresme és fa molt evident a les imatges aèrees que presenta Google Maps dels municipis d'Arenys de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Cabrera de Mar, Premià de Mar i el Masnou. Concretament, observem que es formen platges de grans dimensions a ponent (fletxa verda), i desapareixen totalment les platges de llevant (fletxa vermella), creant-se una línea costanera molt fràgil, que cal protegir amb grans escolleres, per evitar que s'afecti el pas del tren i dels serveis, com el clavegueram. Això demostra com els ports fan de "barrera" pel moviment natural de la sorra de les nostres platges, de llevant a ponent,  afectant greument l'autoregeneració de les platges.

Mataró, per exemple, presenta una gran platja a llevant, la del Varador, i a l'altre costat del port, nomès es conserva una mica de platja protegida per la pròpia instal.lació portuària, i a partir d'aquí, comença un territori sense sorra, entre els termes de Mataró, Cabrera de Mar i Vilassar de Mar, on les onades arriben a pocs metres de la via del tren, i en cas de forts temporals, fins arriben a tallar el servei.

Els ports, doncs, han de ser actors de primer ordre per trobar solucions pel manteniment i conservació de les platges sostenibles ambientalment i econòmica.

diumenge, 1 de gener del 2012

Natura et descobreix els Estats Units aquest 2012. Nomès queden 10 places!

Natura convoca el seu 12è viatge per a descobrir els Parcs Naturals de l'Oest dels Estats Units d'Amèrica, i les ciutats de las Vegas i San Francisco, visitant Yosemite, Grand Canyon, Monument Valley, el desert del Death Valley, el fantàstic Antelope Canyon, Bryce Canyon i el Painted Desert, travessant la famosa ruta 66. Travesserem els mítics paisatges dels indis Navajos, caminarem per boscos de sequoies -els arbres més grans del món, amb exemplars de gairebé 100 metres d'alçada-, els desserts de la vall de la Mort i el Grand Canyon, per veure la posta i la sortida del sòl, i tot el viatge guiat per entendre millor el que estem observant amb els nostres ulls... I per acabar, passejar per Las Vegas, entrar en els seus casinos i finalment perdre'ns per la multicultural San Francisco, el seu barri xinès, el moll de pescadors, els seus tramvies i el Golden Gate... Si voleu més informació, podeu contactar al telèfon 629040295, o bé a naturamaresme@gmail.com. Nomès ens queden 10 places!