46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dijous, 24 de gener del 2013

75 anys de l'Aurora Boreal observada durant la Guerra Civil a Argentona i Catalunya

El 25 de gener de 1938, farà 75 anys de l'Aurora Boreal que va ser visible des d'Argentona, Catalunya i tot Europa.

L'Aurora Boreal que es va veure a Catalunya
fa 75 anys debia ser com aquesta
Tal i com hem pogut parlar amb diversos testimonis, i entre ells Pepi Vila, argentonina que tenia 9 anys per aquells dies, des de casa nostra es va poder observar una aurora de llum predominantment vermella, causada per l'oxígen i l'heli a baixa altitud, i que va ser ben visible de les 20h a les 3h del matí. Segons Pepi Vila, semblava com si "caiés foc del cel".

Els testimonis catalans parlen d'una llum vermella molt intensa, que va fer aparició desprès d'una jornada de bombardejos intens a Barcelona, i que des d'Argentona, donàven peu a un incendi molt important a la capital de Catalunya. Així mateix, molts argentonins i catalans, pensàren queno era massa bon presagi que fins els cels s'envermellissin intensament.

Alguns sectors catòlics van relacionar l'Aurora Boreal amb les procefies de la Verge de Fàtima, quan a la seva segona profecia, donada el 1917, esmentava " Quan veieu una nit il.luminada per una llum desconeguda, sapigueu que aquest és el gran signe que us dóna Deu , que està apunt de castigar al món pels seus críms, per mitjà de la guerra i la fam... Arreu d'Europa, aquesta Aurora va ser el signe que anunciava la Segona Guerra Mundial.

Les aurores boreals son partícules arribades del Sol que en entrar a la nostra atmòsfera, colisionen amb els àtoms i mol.lècules atmosfèriques, i aliberen l'excés d'energia acumulat, emitint llum de colors. L'oxigen emet llum verda, groga i vermella, i el nitrògen emet llum blava. Degut al sistema de formació, les aurores es donen a l'entorn dels pols terrestres, especialment a Groenlàndia, Alaska i Laponia. Quan el sol te períodes de major activitat i origina tempestes solars especialment violentes, les aurores boreals es poden observar des d'àrees més properes a l'Equador. En aquest cas, les aurores a la nostra latitud son molt rares. Nomès se n'arriben a observar algunes cada segle.