46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dijous, 3 de novembre del 2011

Arribades les pluges, ara ve la Mostra de Bolets d'Argentona!

Natura presenta la XVII Mostra de Bolets d'Argentona, que enguany es farà a l'Agropecuària d'Argentona, davant la Font de Sant Domingo, al carrer Gran d'Argentona, i que estarà obert les 24 hores dissabte i diumenge.

Els bolets, com a les altres ediccions, es classificaran com a comestibles, tòxics i sense interès culinari, i es presentarà per primera vegada a l'aparador de l'Agropecuària Argentona.

Els que vulguin col.laborar en la realització de la mostra, poden contactar amb Natura a través del seu mail naturamaresme@gmail.com.

Inicialment la mostra s'havia de fer a l'entrada de la sala d'Argentona. Tot i que es va sol.licitar el passat abril, l'Ajuntament d'Argentona no ha autoritzat enguany l'activitat, esperant que es redacti el reglament d'usos de l'instal.lació.

A la Mostra, que es realitza per setzena vegada, hi col.laboren la Federació ADF Maresme, la secció de natura del Centre d'Estudis Argentonins, l'Ajuntament d'Argentona i la pròpia Agropecuària Argentona.

dimecres, 2 de novembre del 2011

Es paralitza la dessaladora de Blanes, una infrastructura que ha costat més de 150 M d'euros

Segons publica La Vanguardia, l'Agencia Catalana de l'Aigua ha paralitzat la planta dessaladora de Blanes, que abastia d'aigua els municipis de l'Alt Maresme i de la Selva marítima, amb una població de més de 400.000 persones a l'estiu.

L'instal.lació, inaugurada el 2003 i ampliada el 2008, amb una inversió que supera els 150 milions d'euros, facilitava aigua a un territori que inicialment s'abastia de la Tordera i d'altres aqüífers locals menors, però que amb el desenvolupament urbanístic, tan residencial, com industrial i agrícola, estàven sobreexplotats, i no podien abastar tota la demanda d'aigua.
La planta es paralitza perquè, segons diuen, l'aigua generada és massa cara, però quan es va fer, l'any 2002-2003, es deia tot el contrari. Així, s'obre tot un conjunt de qüestions que caldrà resoldre, concretament:
  • Hi havia mala planificació quan es va optar fer construir i ampliar aquesta instal.lació?
  • Qui proveirà d'aigua als municipis de l'Alt Maresme i la Selva marítima en els períodes de sequera del futur?
  • Com resultarà afectada la salinització de l'aqüífer de la Tordera al proper estiu?
  • Quin cost te l'amortització anual d'aquesta instal.lació i com es paga?
  • Quin cost tindrà la reobertura de les instal.lacions en cas de demanda d'aigua?
  • S'ajustarà el creixement urbanístic a les disponibilitats reals d'aigua del territori?
  • Es potenciaran i aplicaran les mesures d'estalvi d'aigua als habitatges, indústries, l'hosteleria i l'agricultura?
Finalment, desconeixem si hi ha un pla director d'infraestructures, tan abans com ara, que justifiquessin la construcció d'aquesta instal.lació, i ara la seva paralització momentànea.

Des de Natura demanem que de forma immediata i continuada s'apliquin bàsicament criteris sostenibles a la gestió de l'aigua.

Si voleu saber més de la dessaladora de Blanes

dimarts, 1 de novembre del 2011

El desè viatge de natura es converteix en un èxit (asso!!!)

Fuentona de Muriel. (O. Bassa)
Magnífic viatge a Sòria -un 10!, deien la majoria dels participants, quatre dies on espais naturals com Rio Lobos, la Laguna Negra, la Fuentona o el sabinar de Calatañazor, juntament amb San Esteban de Gormaz, el propi poble medieval de Catalañazor i el castell de Gormaz han fet que les hores passessin ràpidament...

Rio Lobos.
 Ermita de San Bartolomé (J.Batlle)
I sense descuidar-nos la bona cuina del Convento de San Esteban, on la sopa castellana, el filet d'ibèric i sobretot el DO Ribera del Duero Crianza 2006 van convertir una taula d'amics en una festa gastronòmica!

I sobretot gràcies als guies i especialment a tots els que heu compartit aquests dies amb nosaltres.

Fins a Euskadi 2012!