46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

diumenge, 8 de gener del 2012

Argentona expropiarà el casal de Puig i Cadafalch


(El Punt) L'Ajuntament ho farà efectiu amb un crèdit de 446.000 euros provinent de la Generalitat en una operació que permetrà que l'immoble sigui municipal.
El serial del casal que l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch va aixecar a Argentona –al Maresme– sembla que comença a veure la llum. I és que després de molts mesos d'estira-i-arronses i negociacions entre la propietària de l'immoble –una besnéta de l'arquitecte– i l'Ajuntament, finalment aquest darrer ha decidit expropiar l'edifici. La casa està situada a la plaça de Vendre, en ple centre d'Argentona. Tal com va explicar el regidor de Cultura i Patrimoni, Àngel Puig (Entesa), aquesta operació costarà a l'Ajuntament uns 246.000 euros, que es finançaran a través d'un crèdit amb la Generalitat. D'aquesta manera, el casal –catalogat com a bé cultural d'interès nacional (BCIN)– passarà a ser de titularitat municipal i es podrà rehabilitar, ja que actualment es troba molt degradat. Puig va manifestar que aquest import d'expropiació s'ha calculat en funció del valor de la finca.

Aquest anunci arriba després de moltes converses amb la propietària, que va admetre que no podia fer front a la rehabilitació de l'immoble. Tal com apuntava el regidor, un dels possibles desencadenants del procés no ha estat altre que la sanció que la Generalitat va interposar per valor d'uns 30.000 euros fa uns mesos a la propietària de la casa.

A partir d'aquí, serà molt probablement durant el primer trimestre d'aquest any quan es farà efectiu el traspàs de la titularitat de l'immoble, i l'Ajuntament en serà l'únic responsable per tirar-ne endavant la rehabilitació. La primera fase es podria començar a la primavera i tindria un cost d'uns 230.000 euros. Aquesta operació consistiria a actuar a la coberta de l'edifici per eliminar-ne les goteres de l'interior. Tot i això, Puig no es va atrevir a pronosticar la durada de la rehabilitació integral, però sí que va avançar que “serà cosa d'anys”.

Paral·lelament, el consistori ja ha començat a dissenyar el pla d'usos del casal, un cop s'hagi rehabilitat. Així, està previst que l'edifici es converteixi en una casa-museu on s'ubicarà un Centre de Recerca i Investigació de l'obra de Puig i Cadafalch. A més, es vol conservar intacte el despatx on treballava l'arquitecte i, fins i tot, instal·lar-hi una botiga i dependències municipals.

El regidor de Patrimoni d'Argentona, Àngel Puig, ha reconegut el treball realitzat per lesentitats argentonines, com Natura i el CEA, per conservar i millorar can Puig i Cadafalch d'Argentona.