46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dissabte, 23 d’octubre del 2010

El projecte de la Ronda del Maresme continua el seu camí

Xavier Collet, regidor d'urbanisme d'Argentona, continua liderant la tímida resposta de l'Ajuntament d'Argentona a la Ronda del Maresme, però el consistori segueix sense informar-ne a la ciutadania (tot i que això hauria de fer-ho especialment el DPTOP) i liderar la resposta unitària i massiva de la societat argentonina davant una actuació que no convenç a molts argentonins i que tal i com està proposada no es necessita.
http://avui.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/12-infraestructures/320353-ocupen-sense-avisar-els-espais-afectats-per-la-ronda-de-mataro.html

dijous, 21 d’octubre del 2010

Curs de descoberta dels Arbres del Bosc

Si les pluges i el vent ens deixen finalment, farem el curs de descoberta dels Arbres del Bosc el Dissabte, 23 d'octubre de 2010. Ens trobarem a l'Aparcament abans del Pont d'entrada a Dosrius

Verns, freixes, alzines, sureres, pins pinyers, pins bords, serveres, aurons blancs, pollancres, roure martinenc, roure africà... als boscos del Maresme hi ha moltes espècies d’arbres per descobrir, identificar, conèixer on i com viuen, i quins aprofitaments en fa o en feia els humans...

Sortida a les 9h del matí (puntuals) de l'aparcament d el'entrada del Pont de Dosrius. Durada activitat: 4h.

L’activitat es gratuïta, però cal inscripció prèvia als mails federacioadfmaresme@gmail.com i naturamaresme@gmail.com, indicant nom, cognoms i entitat (si s’escau). Hi haurà certificat d’assistència pels ADF.

Podeu portar càmera de fotos, aigua, gorra i roba i calçat còmode per caminar. També podeu portar una llibreta per prendre notes i fer un herbari...

Per facilitar l’observació i aprofitament de l’activitat, les places son limitades per ordre d’inscripció.

La Ronda del Maresme afectarà irreversiblement el connector biològic previst al sud de la riera d'Argentona

La ronda del Maresme afectarà greument un dels dos connectors biològics previstos entre els espais naturals protegits del Montnegre-Corredor i el Parc Serralada Litoral a la conca de la Riera d'Argentona. 
Els connectors biològics son essencials per permetre la reproducció de les espècies, així com l'increment d'hàbitat, la permeabilitat i continuitat de la vegetació i fauna dels diferents territoris, i si hom impideix aquesta interconnexió, hi haurà un increment de la pèrdua de biodiversitat i a mig i llarg termini, es poden perdre algunes de les espècies més significatives, especialment mamífers, amfibis i rèptils.
Mostra del valor dels corredors biològics ho tenim en exemples tan actuals com el Parc de l'Alba, a Cerdanyola del Vallès, creat amb l'objectiu d'evitar barreres permanents com les autopistes que travessen aquests municipis. Aquí teniu més informació.
http://www.parcdelalba.com/es/sostenibilidad_ambiental/conectividad_biologica/corredor_biologico
Al Maresme, en canvi, tenim els connectors en una situació precària, amb hàbitats en risc, i ara, a més, i interpolem una nova autopista a banda i banda de l'actual.
Aqui teniu més informació sobre la Ronda del Maresme.
http://www10.gencat.cat/gencat/AppJava/cat/actualitat2/2010/00928larondadelbaixmaresmeainformacipblica.jsp

dilluns, 18 d’octubre del 2010

CAMINADA POPULAR PER SANT JAUME DE TRAIÀ EL DIUMENGE, 24 D'OCTUBRE

Visitarem el Turó de Cerdanyola, l'ermita i turó de Sant Jaume, alguna masia de la zona i retornarem per l'antic camí de Sant Jaume de Traià fins al carrer de Galícia
Activitat dins les Vuitenes Jornades de Salut i Alimentació de l'Ajuntament de Mataró.
Data i lloc de sortida: 24/10/2010. Punt de sortida: carrer de Galícia, cantonada amb el passatge del Mas Sant Jordi, a les 9 h . Arribada al mateix punt.
Duració: 3 hores i 30 minuts
Guiatge a càrrec de: Natura, entitat de medi ambient
Cost: Activitat gratuïta. Sense inscripció prèvia.
Sant Jaume de Traià fou un territori mataroní fins a finals del segle XIX. Aleshores, es posaren d'acord Mataró i Argentona per intercanviar parts dels seus termes: Mataró cedia boscos, masos i conreus de Sant Jaume de Traià, i Argentona, per la seva banda, traspassava la part marítima del Rengle a Mataró. Descobrirem i interpretarem els paisatges agrícoles i forestals, passejarem per camins que pagesos mataronins havien fet seus pas a pas.
Recorregut: Turó de Cerdanyola, ermita i turó de Sant Jaume, visita a alguna masia de la zona, retorn per l'antic camí de Sant Jaume de Traià fins al carrer de Galícia.
Es distribuirà una motxilla i un refrigeri a tots els participants.

diumenge, 17 d’octubre del 2010

Natura demana a l'Ajuntament d'Argentona que lideri les accions de la societat civil argentonina per defensar-nos de les afectacions ambientals de la Ronda del Maresme

La Ronda del Maresme afectarà d'una forma decissiva el Maresme i en especial el terme municipal d'Argentona, amb la pèrdua de sòl i masos agrícoles, la tala de l'Arbreda Monumental del Tramvia, així com augmentarà la pressió urbanística sobre un municipi que ja porta més de 15 anys amb un planejament general pendent i posant en risc el seu equilibri social i ambiental. Finalment, també hi haurà una forta incidència sobre les comunicacions amb Mataró i altres impactes ambientals associats, com l'augment de la contaminació sonora i atmosferica. Podem dir, sense equivocar-nos, que estem parlant del projecte més important sobre el territori argentoní.

Davant aquesta situació, NATURA demana a l'Ajuntament d'Argentona que informi del projecte i de les afectacions de la Ronda del Maresme sobre el territori i les persones i lideri el procés per defensar Argentona i als argentonins davant aquest projecte. I a totes les formacions polítiques locals que deixin de banda interessos externs i defensin a les dones i homes que els han votat.

Esperem la immediata convocatòria dels sistemes de participació que permetin l'articulació i col.laboració de tota la societat civil argentonina en defensa del seu territori. No podem esperar més. Els altres ja tenen la feina feta.