46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dijous, 19 d’abril del 2012

Els Bufadors de Bevi, nova caminada dels amics de Natura

Arriba el bon temps i aprofitant que el grup de Natura que va a l'Oest dels Estats Units s'ha d'entrenar una mica, us proposem una nova caminada dels amics de Natura, pel proper diumenge, 20 de maig de 2012, en aquest cas Els Bufadors de Bevi, a Sant Quirze de Besora, a la comarca d'Osona. Caldrà inscripció prèvia al mail de natura: naturamaresme@gmail.com.

Les places son limitades per ordre d'inscripció.

Dades de la sortida:
Distància recorreguda: 6,08 quilòmetres
Altitud mín: 824 metres, màx: 983 metres
Desnivell acum. pujant: 204 metres, baixant: 193 metres
Grau de dificultat: Fàcil
Temps: 2 hores 45 minuts

Transport en cotxes particulars fins a l'inici de l'itinerari.
Guiatge de Natura.

En acabar, ens quedarem a dinar per l'àrea, els que vulguin en un restaurant tradicional i a un preu raonable, i els que no, podran portar-se el pic-nic.

dimarts, 17 d’abril del 2012

Mutilats diversos arbres i arbredes incloses dins el Catàleg de Patrimoni Natural d'Argentona

Els millors arbres de la Riera de Clarà i l'Aixernador d'Argentona, inclosos dins el Catàleg de Patrimoni d'Argentona, van ser mutilats sense contemplacions per una empresa subcontractada per FECSA-ENDESA.  Això va passar a mitjans de març, quan dins les feines de manteniment de la vegetació sota les línies elèctriques per evitar el risc d'incendis forestals, aquesta empresa va executar els treballs de tala i poda, sense disposar de les autoritzacions municipals per treballar en l'àmbit dels elements Catalogats, tot i que, segons ha confirmat l'Ajuntament en un informe, l'empresa va sol.licitar aquestes autoritzacions, i fins es van visitar els espais on s'havia d'actuar per part de representants municipals i de l'empresa de serveis subcontractada per FECSA-ENDESA, però va actuar abans de rebre la confirmació de l'administració local. També s'indica a l'informe municipal que l'empresa subcontractada va actuar amb un desconeixement de la normativa local.  Així, en alguns dels arbres afectats a la Riera de Clarà, s'ha esporgat a distàncies superiors de les que venen indicades en la normativa de prevenció d'incendis, deixant els arbres estèticament desaquilibrats i amb talls mal fets, amb un increment del risc de ser afectats per fongs i insectes.

Ens trobem, doncs, en la segona vegada que aquestes empreses de serveis malmeten patrimoni natural argentoní sense cap mena de restriccions, com va passar anteriorment a la Riera de Riudemeia, un espai dins el Parc de la Serralada Litoral, en el qual es va talar un alocar consolidat de més de 500 m2.                                                                         
Així, Natura, que ja ha mantingut contactes amb la regidoria de medi ambient de l'Ajuntament d'Argentona sobre aquest tema, demana a l'administració local que investigui els danys causats als elements Catalogats, i que s'obri un expedient informatiu i, si cal, es demanin danys patrimonials per la pèrdua de valor dels elements patrimonials afectats.
            
A la vegada, es demana que des de l'Ajuntament s'informi a les empreses de serveis i d'altres agents que actuen sobre el territori de la presència d'elements catalogats i de la necessitat de preservar-los, i que s'estableixi un sistema de coordinació més efectiu, que eviti aquest tipus d'impactes sobre el patrimoni natural d'Argentona.

dilluns, 16 d’abril del 2012

Una caminada molt interessant pels naturalistes i pels cercadors de fotografies úniques!

Aquest diumenge,15 d'abril, es va fer la sortida guiada de Descoberta de la Primavera als Boscos d'Argentona, on es van poder observar de primera mà les brotades de roures i pins, la floració dels prats i dels erms i a més, rastres de diferents mamífers, com el senglar i el cabirol, i ocells com el gaig, el merlot, les mallerengues, les caderneres o els pigots.

Abans de l'estiu se'n faran dues més. Hi estareu tots convidats!

diumenge, 15 d’abril del 2012

Algú que mata elefants, ossos i guepards, no es mereix ser president d'honor d'una associació conservacionista

Tot i la seva reconeguda afició a la caça, el rei Joan Carles és president d’honor de la secció espanyola de World Wildlife Fund (WWF), l’antiga Associació per a la Defensa de la Natura (Adena). Així ho recull la pàgina web de l’organització en l’apartat d’ història i fites , on s’hi explica que l’organització “declarada d’utilitat pública des dels seus origens l’any 1968 i sota la presidencia d’honor de S.M. El Rei Joan Carles I, realitza una tasca àmplia i eficaç a favor de la conservació de la natura”. WWF ha rebut nombrosos premis per la seva tasca en la defensa del medi ambient, incloent-hi el Premi Príncep d’Astúries a la Concòrdia, l’any 1988.
World Wildlife Fun ha denunciat en reiterades ocasions l’amenaça que plana sobre els elefants a molt punts de l’Àfrica a causa de caceres, sobretot les furtives. Alerten que en alguns d’aquests indrets s’hi extingiran si no s’hi duen a terme polítiques especifiques de conservació.
Natura demana la dimissió immediata d'aquesta persona en un càrrec que ha demostrat per mèrits propis que no se'l creu, ni se'l mereix. Clica aqui sí vols la seva dimissió!
Signa aqui perquè dimiteixi de WWF