46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

divendres, 9 de setembre del 2011

Natura presenta la seva oferta pedagògica pel Curs 2011-2012

L'Equip d'Educació Ambiental de Natura, on hi col.laboren professionals com David Farell, Enric Subiñà i Oriol Bassa, entre d'altres, ha presentat la seva oferta pedagògica per escoles i instituts pel curs 2011-2012, on es destaca la descoberta del medi natural, la història, el paisatge, l'arqueologia i, per primera vegada, de l'arquitectura a través del Modernisme i de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Enguany, Natura combina els coneixements i la didàctica amb uns preus petits.

Podeu saber més d'aquestes activitats clicant al link adjunt:
Oferta pedagògica Descoberta del Maresme. Curs 2011-2012

dilluns, 5 de setembre del 2011

Activitats per tots els públics a l'entorn de Puig i Cadafalch en la celebració de la segona diada de l'arquitecte modernista a Argentona

Malgrat que a començaments d'estiu es va muntar una bastida a can Puig i Cadafalch d'Argentona que podia semblar que, d'una vegada per totes, s'anaven a fer les obres de consolidació necessàries, tot a quedat igual. O encara pitjor. El deteriorament no s'atura, i la mateixa tanca forjada del Carrer Torres i Bages cada dia està més rovellada i malmesa.

Davant de tot això, Natura i el Centre d'Estudis Argentonins Jaume Clavell convoquen la segona diada Puig i Cadafalch, amb dues activitats, la primera al Saló de Pedra de l’Ajuntament d’Argentona,
* dijous, 8 de setembre, 20h, Conferència: Josep Puig i Cadafalch i la seva activitat cívica, a càrrec del professor Albert Balcells.
* diumenge, 11 de setembre,Plaça de Vendre, Taller de dibuix per nens i nenes de l'Arquitectura de can Puig i Cadafalch, de 11 a 13h i la Descoberta i novetats de can Puig i Cadafalch a les 13h.

No hi falteu per donar-nos siuport a la defensa de can Puig i Cadafalch!

Poques rapinyaires, molta calor i una curta visita a la brolla mexicana d'Argentona

Caminada fins al Pujolar per observar rapinyaires (2 aligots i 1 falcó) i sentir els abellarols o miners que anunciaven les quatre gotes que van caure per la tarda de diumenge. Però el més interessant de la sortida va ser la descripció de l'Argentona a l'època dels íbers, a càrrec de l'arqueòleg David Farell, i la descoberta de gran quantitat de figueres de moro i atzavares de diverses espècies que es poden trobar al camí del Mal Pas, com si fossim a Mèxic! Ah! Les fonts de la Cua d'en Baló i les Oliveres... ben seques esperant la tornada de les pluges...

Últimes 4 places per anar a Sória aquesta tardor!

Ens queden nomès 4 places del viatge a Sória del Pont de l'1 de novembre, on visitarem Rio Lobos, Burgo de Osma, La Fuentona, el Sabinar de Catalañazor, les bodegues de DO Ribera del Duero, el castell de Gormaz i Numancia, entre d'altres.

Podeu trobar més informació a la pàgina de viatges de la part superior.

diumenge, 4 de setembre del 2011

Convocatòria d'Assemblea de Natura

Convoquem els associats de Natura a l'Assemblea Anual que es celebrarà el dijous 22 de setembre de 2011, a les 20h al saló de pedra de l'Ajuntament d'Argentona en primera convocatòria, i a les 20.15h en segona convocatòria, amb el següent Ordre del dia:

1. Estat actual de Natura. Resum d'activitats realitazades.
2. Elecció de la Junta de l'Entitat.
3. Proposta de programa d'activitats pel 2011.
4. Precs i preguntes.

Com actua el Mosquit Tigre "'Aedes Albopictus'

Quantes espècies de mosquits hi ha? (La Vanguardia)
Existeixen més de 3.000 classes identificades a tot el món. A Espanya s’han trobat 56 i moltes s’assemblen entre si. És habitual que es confongui el mosquit tigre amb altres tipus d’aquesta dípter perquè s’assemblen en la seva forma i color.

Com va arribar la varietat tigre a Catalunya?
A escala mundial aquest mosquit es va propagar dins de pneumàtics utilitzats, amb aigua acumulada, transportats en vaixells. No està clar que aquesta fos la via d’entrada a Catalunya. El més probable és que arribés en cotxes per carretera. De fet, s’està estenent per una àmplia zona travessada per l’autopista AP-7.

Les femelles es reprodueixen més d’una vegada?
Cada vegada que una femella pren sang podrà generar una posta d’ous, aproximadament uns 80. Quan els hagi dipositat tornarà a picar per poder posar-ne més i així consecutivament durant els deu dies en què de mitjana viuen els mosquits.

Com són les larves?
Molta gent confon les larves dels mosquits amb capgrossos. De fet, es mouen per l’aigua amb moviments convulsos i la seva mida varia en funció de l’estadi de creixement.

Per què piquen més a unes persones que a d’altres?
Els experts assenyalen que els mosquits piquen a tots per igual, encara que existeixen persones més sensibles que altres a aquestes molestes picadures. És a dir, hi ha individus que reaccionen de manera immediata a l’atac d’aquests insectes i a d’altres no els fa el més mínim efecte. Es guien per l’olor corporal i l’emissió de CO2 per elegir les seves víctimes, i cal deixar enrere les velles creences que el color de la roba o el tipus de sang que es tingui són factors determinants.

Per què és tan molest el mosquit tigre?
És més agressiu que altres espècies i té preferència pels humans. Les seves picadures són més molestes i ataca tant de dia com de nit. A més, té capacitat per travessar algunes peces de roba. Una altra de les irritants costums d’aquesta espècie és que és molt a prop de nosaltres, ja que neix i creix a la nostra pròpia casa. Així que sempre ronda al nostre voltant.

Quines parts del cos pica preferentment?
El mosquit tigre vola molt a prop del terra. Per això, les cames i els peus són la seva diana i es recomana protegir-los.

Les picadures poden transmetre malalties?
Sí, encara que a Catalunya aquesta possibilitat és actualment baixa. El document elaborat per les diferents administracions per a la lluita contra la proliferació del mosquit tigre assenyala que aquest insecte pot transmetre malalties produïdes pel virus Chikungunya i dengue.