46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dimarts, 13 d’agost del 2013

Alimentant senglars al Parc Natural del Corredor Montnegre

Mentre que molts Ajuntaments, com el de Barcelona, i la pròpia Generalitat de Catalunya no deixen que s'alimentin els senglars salvatges, al Parc del Corredor Montnegre, concretament a l'entorn del Santuari del Corredor, aquesta activitat s'ha convertit en una moda. Una moda, que entre d'altres, atrau clients al restaurant del Santuari.
Aquest dilluns, 12 d'agost, prop de 200 persones van anar als prats del Corredor per observar la pluja d'estels de les "Llàgrimes de Sant Llorenç". Doncs la situació va ser dantesca. Més de 30 exemplars de senglars de totes les mides, i fins i tot un de ferit en una pota, van aparèixer cap a dos quarts de nou del vespre, esperonats per la crida d'un home que els hi donava pa sec, fruita feta malbé i altres deixalles menjívoles. Es van acostar a 10 metres del públic. Posteriorment, cap a les 22h, quan molts dels usuaris del Parc feien un pic-nic per sopar, els garrins i algunes femelles van passejar-se entre la gent, i fins van agafar menjar d'alguna de les estovalles parades al terra, entre d'altres coses, un entrepà embolicat en paper de plata.
 
Alimentar els senglars comporta que aquests animals salvatges abandonin els seus hàbits alimentaris naturals, i s'habituin a aquest tipus d'aliment, de forma que s'acostumen a estar prop de l'home i entraran més fàcilment a les urbanitzacions i als pobles i ciutats a la recerca de menjar, especialment cercant a les escombreries. Així mateix, una sobrealimentació, fa que s'incrementi la població de senglars, i augmenta la pressió sobre les seves preses naturals, i quan s'habituen a estar aprop dels humans,  s'incrementen considerablement els danys sobre els conreus agrícoles i augmenta el risc d'accidents amb vehicles a motor i bicicletes.
 
Finalment, alimentar-se regularment de les escombreries, fa que aquests animals acumulin elements tòxics i restes de medicines i la seva carn no es comestible pels humans. Els experts asseguren que aquests animals no es poden consumir en cap cas.
 
Tot i que els senglars no son perillosos, quan están ferits o tenen cries, es tornen més esquerps i poden atacar a les persones si se senten en perill.
 
Des de Natura demanem que el Parc Natural del Montnegre-Corredor i la pròpia Generalitat de Catalunya actuin per evitar que es continui alimentant els senglars, com ja s'està fent a la resta del país.
 
Fotos (Natura). 18 i 22 d'agost 2013. El Corredor. Dosrius.