46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dimecres, 23 d’octubre del 2019

Si no entenem i restaurem les rieres, tindrem moltes i més importants inundacions


Resultat d'imatges de inundacions arenys de munt
Les rieres del Maresme, en general, no estan preparades per un gran aiguat, si aquest s'acumula en menys d'unes hores, o bé quan el sòl ja estès saturat d'aigua, després de diversos dies de pluja.

La urbanització de la conca i especialment dels trams més propers al mar, comporta un increment substancial de l'exposició de persones i bens a les inundacions, especialment pel que fa als centres comercials, zones industrials i vies de ferrocarril.

Aquest fet no només no és reduirà en un futur, sinó que s'incrementarà substancialment, multiplicant pel doble o el triple els danys que es produiran al 2050, per exemple.

Una de les causes és el desenvolupament del sòl pendent d'urbanitzar, com al sector del Rengle a Mataró, però la causa més significativa  són les noves condicions ambientals que ja està produint el canvi climàtic, concretament l'increment de tempestes i fenòmens associats, com els tornados i esclafits i els períodes de sequera que afecten a l'arbrat dels boscos i redueixen la capacitat de retenció d'aigua dels forests.

Finalment no podem oblidar la manca de gestió de les nostres rieres i torrents, degradades per tants anys de desentendre'ns del seu funcionament i considerar-les únicament com un pas de clavegueram, escanyades per l'especulació urbanística i permetre la seva degradació sense fi.

Es necessari entendre el funcionament de les rieres i endegar la seva restauració i naturalització, com s'està fent a Palafolls, per exemple, recuperant més de cinc hectàrees de rieres periurbanes com havien de ser abans de la seva degradació, i facilitant una gestió més sostenible i econòmica, més útil com a connector biològic, i el que és més important econòmicament, amb més capacitat per minimitzar les inundacions.