46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dimecres, 16 d’abril del 2014

Carta Oberta de Lluís Mas al Batlle d'Argentona en defensa del Collell i el sòl agrícola d'Argentona

(Lluís Mas, membre de la Coordinadora Preservem el Maresme i Natura)

Ahir va morir el convilatà maresmenc de Premià de Dalt Albert Manent premi d'honor de les lletres catalanes, molt proper sempre al teu partit, assessor i amic personal de Jordi Pujol.
 
Zona agrícola i forestal del Cullell que l'autor i Natura
pretenen preservar de l'urbanització
Albert Manent, també era membre de la Coordinadora Preservem el Maresme, en la que va participar i la que va recolzar en la lluita contra la construcció dels laterals de l'autopista, i a la que es va oferir per encapçalar un manifest a favor de la lluita per fer-la arribar al món cultural, cosa que la seva ja avançada malaltia no li va permetre dur a terme. I que afortunadament l'èxit assolit de la retirada del projecte tampoc ja no va requerir.
 
La teva negativa en rodó en el passat Consell de la Vila a la meva so-licitud de incorporar a l'avanç pla del POUM,  com una de les opcions, la preservació del Collell com a zona agrícola, de forma contradictòria fins hi tot al que els vostres propis eixos bàsics de redacció de POUM recomanen Protegir i promoure el sòl agrícola com a font de riquesa i qualitat de vida."
És per això que et faig arribar aquests escrit junt amb tres valuosos articles de l'Albert on reflexiona sobre el creixement demogràfic i urbanístic al Maresme, escrit que també poso en copia a membres dels Consells de La Vila i Patrimoni d'Argentona, i persones que crec que poden estar interesades:


Pregaria els llegissis amb atenció doncs penso que fan un bon retrat de la nostra comarca i són molt adients al procés del POUM que estem tornatn a engegar a la nostra Vila.
M'agradaria destacar-ne un paràgraf en relació a la teva negativa davant del Consell de la Vila sobre la preservació del Collell com a terres de Conreu, diu així:
 
"Les gran amenaces
... a Mataró han decidit reservar en ferm més de 400 hectàrees de zona agrícola. I acabo de llegir un bon treball de Feliu Novell i Marta Portillo, L'agricultura a Vilassar de Mar, on expliquen l'evolució i la baixa i ara sembla que el manteniment dels conreus en una població on no s'hauria de permetre tocar res en zona agrícola o erma, però recuperable com a conreu. Aquest és un dels grans reptes per a la qualitat de vida del Maresme del qual no tots els ajuntaments ni els habitants són conscients."

Com et deia el passat dijous en el Consell de la Vila, cuidar el entorn paisatgístic d'Argentona és de gran importància estratègica per la qualitat de vida argentonina. Per això es fonamental els papers de l'agricultura, la gestió de boscos, la millora i manteniment d'accessos i camins, la recuperació i manteniment de les fonts i les mines d'aigua.

Ens hi va el nostre futur i el dels nostres fills. Els politics heu de despertar el interès per l'espai agrari incloent-lo en el planejament econòmic del municipi, que junt amb el turisme i la indústria, també té futur!, fins i tot un futur molt prometedor en la funció de rebost local, com ja estan apuntant totes les recomanacions cap a la sostenibilitat i el consum de qualitat i proximitat. La diversificació econòmica que inclogui l'agricultura, no la podem deixar de banda i com en deia l'altre dia les terres de conreu edificades ja mai més les podrem recuperar, molt difícil o traumàtic serà on s'ha construït qualificar sòl agrícola.

El sol urbanitzable està més que exhaurit, especialment no podem depredar més plana agrícola, si volem un futur millor hem de cercar nous paradigmes, no podem créixer més de forma extensiva, podem treure-li encara molt rendiment al que ja tenim urbanitzat, tenim moltes cases buides, moltes segones i grans vivendes per reformar i adaptar als nous temps, polígons industrials infrautilitzats i un munt de possibilitats que ens ofereix el segle XXI en noves activitats econòmiques i de serveis que poden conviure amb la trama urbana, hem de créixer en qualitat, densitat i eficiència d'usos. Hem d'entrar en raó i frenar l'especulació del sòl que ha reduït els conreus de manera alarmant i encarint la terra, restant abandonades en mans d'inversors esperant la seva urbanització, inaccessibles per qui voldria treballar-la.
Amb l'esperança de que el nostre govern sàpiga entendre el valor de futur que representa defensar aquest patrimoni rep una cordial salutació.