46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dilluns, 19 de novembre del 2012

Algunes rieres del Maresme no podrien suportar pluges superiors a 100 l/m2 en una hora.

L'estat actual d'algunes de les rieres del Maresme, especialment dels municipis de Premià de Mar, Vilassar de Mar, Mataró, Arenys de Mar, Calella i Malgrat de Mar, dificilment aguantarien uns aiguats que fóssin superiors a 100 litres per metre quadrat en una hora, i tindrien seriosos problemes amb aiguats entre 50 i 100 l/m2 per hora.

Aquesta situació, per exemple, es veuria agreujada per l'ocupació de les conques de les rieres i de les pròpies lleres, l'impermeabilització del sòl generada pels polígons industrials i els nuclis urbans, i especialment per la canalització de les lleres, la major part de les quals s'han reduit considerablement, i també, pels nous usos establerts.

En aquest cas, posem d'exemple la riera d'Arenys, a Arenys de Mar, canalitzada dins el Pla Director de Protecció Contra Avingudes al Maresme de l'any 1990, que va convertir la riera a cel obert en un caixó tencat que teòricament havia de desguassar les aigües pluvials a mar. Avui, aquest caixó es troba tot ple de la sorra procedent de les rierades, i la seva secció útil està reduida entre un 50 i un 80%. Si baixés una rierada, aquesta acabaria baixant damunt el vial, convertit ara en àrea d'aparcament i de lleure, com s'observa a la fotografia, emportant-se vehicles, mobiliari urbà i posant en perill la vida de les persones.
 
Des de Natura, som conscients d'aquest RISC i demanem a les administracions competents, tan la Generalitat de Catalunya, com al govern central, que acordin d'immediat la redacció d'un nou Pla Director de Protecció Contra Avingudes al Maresme, atenent la situació actual de les rieres i de les seves conques, l'ocupació del territori, així com del planejament vigent, i incorporant les noves tecnologies, criteris de sostenibilitat ambiental i econòmica i els coneixements actuals, tan en la prevenció, com en la protecció de la ciutadania i dels seus béns, com en les actuacions de manteniment i millora.

Més de 40 espècies a la 18ena Mostra de Bolets d'Argentona

Natura i els seus amics celebren la 18ena Mostra de Bolets d'Argentona amb una de les diades amb més bolets, concretament 42 espècies collides dels boscos d'Argentona i Dosrius. Així, carlets, rovellons, pinetells, ciurons, llanegues blanques, pixacans, farineres bordes, pipes, potes de perdiu i així fins a 42 espècies de bolets, classificades segons el seu interés cul.linari i la seva toxicitat. I l'interès dels visitants ha estat molt gratificant. Centenars de persones s'han aturat davant de l'aparador de l'Agropecuària Argentona-El Sindicat, al Carrer Gran d'Argentona, per observar els fongs, identificar i revisar les espècies que no tenien prou apreses, i en alguns casos, comentar les trobades d'enguany, que tot i no ser excel.lents... anem fent. Agraïm des de la web de Natura a totes les persones que han col.laborat en la 18ena edicció, i especialment a l'Agropecuària Argentona per deixar-nos aquest magnífic aparador i al Fermí Roca per ajudar-nos a la difícil tasca de la seva classificació. Si voleu saber la previsió pels propers dies al maresme, cliqueu a AQUI!