46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

diumenge, 30 de març del 2014

Can Puig i Cadafalch en estat crític

Podem afirmar que Can Puig i Cadafalch d'Argentona és un malalt a l'UVI, però el que és més greu, a la cua d'una llista d'espera per ser operat de les seves greus deficiències de manteniment.

La seva anterior propietària argumentava que no tenia capacitat econòmica per mantenir aquest magnífic casal modernista, catalogat al màxim nivell del patrimoni català com a BCIN.

L'actual propietari, l'Ajuntament d'Argentona, sembla no tenir coneixement de la pràctica per resoldre les deficiències de manteniment i menys encara, no entendre la urgència del tractament.

L'Ajuntament, perdut en un precari i llarg procés de contractació de l'equip que ha de redactar el projecte de rehabilitació i la direcció d'obra, valora en menys de 150.000 € tot un treball que apreu de mercat és més del doble, i per acabar-ho de fer més difícil, afavoreix la baixa econòmica a l'hora de puntuar les ofertes, descriminant la qualitat i experiència dels equips redactors i les pròpies memòries tècniques. 

I la cosa es podria complicar si algú impugna tot el procés. Complicar-se, o bé, allargar-se tant en el temps que el malalt deixés d'estar dret i s'enfondrés definitivament.

I mentre el malalt es queixa calladament, abatuts ja merlets, pinyes, gàrgoles, glorietes i pèrgoles, buidat del major patrimoni mobiliari, i foradat el sostre des de fa 3 anys, ara l'administració municipal actua impermeabilitzant l'últim pis, en no poder tapar la teulada, mentre les humitats van desfent sense aturador els murs de l'edifici. Una solució que des de Natura ja vam comunicar-lis que no era una bona opció, ni que fos per un curt període de temps, tot i que, vista la cua de la llista d'espera (la contractació del projecte, volem dir...) podria ser l'única solució que es pendria en els propers 4 o 5 anys...

A l'época que estem, seria bó prendre bones decissions, actuar amb coneixement de la situació i celeritat, i optimitzant els recursos econòmics i humans.

Ningú entendria que un dels dos elements monumentals de major interès del nucli urbà, juntament amb l'Església, es morís per abandonament i falta d'atenció.