46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dimarts, 13 de desembre del 2016

Que passa al Parc Serralada Litoral?

El Parc Serralada Litoral és un parc diferent. 

Diferent perquè, primer de tot, és el nostre, el dels maresmencs i vallesans del sud. Molt estimat i defensat a mort, perquè és el que el que hem pogut defensar de l'especulació urbanística, les pedreres i les carreteres i autopistes. Estratégicament es una joia de la república (permeteu-me que m'estalvii corona avui dia) i preservar-lo i millorar-lo és una obligació, un deure i sobretot un deure dels que sempre hem cregut que la sostenibilitat i el desenvolupament territorial eren una manera de fer i de viure, i no només una proposta per escriure en un programa electoral.

Diferent perquè guarda als seus boscos i rieres els milers d'alzines, pins pinyers, roures, i alguns centenars de moixera de pastor, verns, gatells, gatsaules i alocs del que debia ser aquest territori quan la natura manava fins a les onades del mediterrani. Diferent perquè aquests valors naturals els han preservat  molts dels seus propietaris i veïns, com una garantia del futur que ens interessa a tota la societat preservar i millorar.

Diferent, diguem-ho tot, perquè fins avui no ha tingut massa sort. Partint d'una forma de gestió que hauria de ser millor i més transperent i oberta; un Consorci format pels Ajuntaments, els Consells Comarcals, la Generalitat i la Diputació de Catalunya, que hauria d'apropar el parc als propietaris i a tot el veïnat dels municipis que el formen, lluny d'aquest objectiu, en canvi, el convertia en un ésser (també diferent) capaç d'aixecar enemics on només hi habia companys i aliats (Ajuntaments, ADF, entitats conservacionistes...), sense enfrontant-se amb els que de debó volien acabar amb les excelències d'aquest territori.

Diferent també perquè ara es vol endreçar i fer funcionar com ho hagués hagut d'estar sempre.

Natura, que sempre ha estat compromesa amb la defensa d'aquest espai natural, i que a més hem insistit una vegada i una altra que els seus habitants habien de gaudir, no només les mateixes obligacions, sino també els mateixos drets i avantatges que la resta de veïns i veïnes i propietaris dels Parcs Naturals on hi participa la Diputació de Barcelona,  avui tornem a insistir que els responsables d'aquest Parc Natural l'han de fer funcionar bé (d'una vegada per totes) i de forma diferent...  dialogant i efectiva... S'ho mereix el territori. Ens ho mereixem tots plegats. 

No podem tornar a malgastar una altra oportunitat!

diumenge, 11 de desembre del 2016

Conferència sobre els boscos d'Argentona aquest dimecres, 14 de desembre, a la Biblioteca d'Argentona

Aquest dimecres, 14 de desembre, a les 19h, a la Biblioteca d'Argentona, Oriol Bassa i Vila, enginyer de forests i naturalista, ens parlarà de l'estat dels Boscos d'Argentona... Quins boscos tenim, perquè veiem que s'estan morint els pins... i com hem de gestionar els boscos perquè s'adaptin a les condicions ambientals del futur i resisteixin incendis, sequeres i plagues. Aquesta activitat es realitza conjuntament amb el Consell Comarcal del Maresme, la Federació ADF Maresme i l'Associació de Propietaris Forestals de Boscos del Maresme.