46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dilluns, 5 d’octubre del 2015

Argentona poda ara els plàtans quan les condicions ambientals no ho permeten

La concessionària de jardineria ha començat a esporgar avui, 5 d'octubre, l'arbrat viari de l'Avinguda Dr Farrero. Concretament avui, a aquest municipi del Maresme, hem tingut una màxima de 25ºC, i tindrem unes mínimes de 20ºC.  Condicions ambientals que tècnicament i racional no permeten aplicar una poda com la que s'està aplicant, de brocada curta.
 
Però a Argentona som diferents. Un camió i dos podadores -per cert, rotulades amb els indicatius de l'Ajuntament del Prat de Llobregat- han començat a podar els plàtans de l'Av. Dr. Farrero, molt abans d'assolir les temperatures òptimes de poda, de forma severa, a brocada curta, com s'observa a la fotografia, quan encara els arbres no han pogut recuperar els nutrients mòvils que hi ha a l'estructura foliar, i, en alguns casos, tallant seccions molt aprop de 10 cm de diàmetre, amb el que es dificulta la cicatrització. Fins i tot podant amb aquesta calor, si enguany es retarda el fred, els plàtans podrien tornar a brotar.

Aquesta poda, a més, farà els arbres afectats més sensibles als atacs dels fongs i de l'insecte conegut com a tigre del plàtan.
 
Fa dos setmanes, representants de l'entitat Natura es van reunir amb l'Alcalde d'Argentona, Sr. Eudald Calvo, i ja li vam indicar que a Argentona, s'havia podat en períodes en els que, en altres municipis, no era permés per les condicions ambientals; doncs bé, aquí i ara en teniu una proba.
 
El Sr. Calvo, ens va indicar que l'Ajuntament redactaria un pla de poda de l'arbrat, com a eina de gestió del patrimoni arbori viari. Doncs bé, per Natura, s'hauria d'aturar de forma immediata aquesta poda, fins que no tinguem les condicions ambientals òptimes, i a més, fins que en aquest pla de poda no es determini el tipus de poda a aplicar.

Natura insisteix, tal i com ja vam indicar a l'Alcalde d'Argentona, que cal un pla de gestió sostenible de l'arbrat viari d'Argentona, que tracti el patrimoni natural públic urbà de forma compatible i respectuosa amb el medi, eliminant definitivament els tractaments químics de les plagues, tal i com estableixen les directives europees, i aplicant un tipus de poda més adequada i més respectuosa amb els arbres, entre d'altres mesures ambientals i agronòmiques.