42. Viatge. Els càtars a Occitània, França. 30 i 31 d'octubre i 1 de novembre de 2021.

43è Viatge. Escòcia. Juny 2021.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dijous, 8 d’octubre de 2015

Analitzem les justificacions de l'Ajuntament per a podar els plàtans de forma severa i en condicions ambientals desfaborables

Natura dóna resposta a les afirmacions de Salvador Casas, regidor d'Espai Públic de l'Ajuntament d'Argentona a Entrevista al Diari el Punt:

Salvador Casas (PSC), “Els arbres que estem podant ens indiquen que ja es troben en aturada vegetativa”.
Natura. No es cert que a temperatures de 20 a 25 º C, i amb els arbres plens de fulles verdes, estiguem a aturada vegetativa.


Salvador Casas (PSC), “si es comença a l'octubre és per no haver d'acabar al febrer, que és quan potser ja tornen a rebrotar”.
Natura. Els arbres broten quan les condicions ambientals son les adients, normalment a mitjans de març, però no hi ha una data concreta al calendari per començar, si no unes condicions ambientals que s'han de complir. Ara sabem que s'està fent una poda de tipus intensiu quan encara NO es disposa d'un Pla de Gestió de la Poda, promès a Natura per l'Alcalde Sr. Eudald Calvo (CUP) ara fa dues setmanes. No seria més lògic, coherent i racional fer, primer el Pla de Gestió, abans d'aplicar una poda intensiva?

Salvador Casas (PSC), “els tècnics consultats diuen que no els passarà absolutament res, als arbres”. “aquest any es fa una poda de tipus intensiu, i és per això que s'ha començat uns dies abans”.
Natura. Ens agradaria disposar dels informes tècnics que acrediten aquesta situació. I parlant de terminis de poda, al ritme de poda actual, a finals d'octubre hauran podat tots els plàtans del nucli; qui diu d'acabar el febrer! No serà perquè la colla de poda de l'empresa concessònària haurà de marxar al Prat de Llobregat (per citar d'on provenen els vehicles), on l'Ajuntament del Baix Llobregat no els deixa podar ara, per les condicions ambientals desfavorables?


I respecte a les afirmacions del veí -que va estar recollint signatures per aquest tema- el Sr. Josep Maria Esteve, “Hi ha molta gent que no pot sortir de casa perquè, quan plou, rellisca amb les fulles i s'entrebanca amb les boles que cauen dels plàtans”,
Natura. Sincerament, aquí, qui no estaria fent la feina que hauria de fer, son els equips de neteja viària, no els arbres. O és que hom voldria tallar tots els arbres viaris perquè això no tinguéssim fulles al terra?
Per cert, si molts dels nostres arbres viaris estan malalts, és per aplicar un tipus de poda com el que ara s'aplica, any rera any; per això hi ha troncs foradats i morts, amb el risc que això representa.
Sr. Josep Maria Esteve, "molta gent pateix els efectes de les al·lèrgies que provoca la pols dels arbres”.
Natura. Sincerament, sense probes mèdiques és impossible saber quins son els agents causants de les al·lèrgies. Els xiprers, la parietària, les gramínies, o les mateixes oliveres... presents a molts dels jardins d'Argentona, són també causants d'al·lèrgies, sense oblidar-nos de les al·lèrgies que poden causar els agents químics, com els tractaments fitosanitaris convencionals. Pel que fa als plàtans, aquest tipus de poda, severa, incrementarà substancialment la producció de pol·len als propers anys.

Si tinguéssim un bon Pla de Gestió de l'Arbrat viari, es fessin els tractaments de les plagues seguin els criteris establerts a la Directiva de l'Unió Europea 2009/128/CE d'us sostenible dels plaguicides, i especialment tots plegats fessim pedagogia dels valors de l'arbrat, i en especial, de la forma de gestionar-los sosteniblement, ens estalviaríem molts malt entesos i causar danys innecessaris al patrimoni públic.