42. Viatge. Els càtars a Occitània, França. 30 i 31 d'octubre i 1 de novembre de 2021.

43è Viatge. Escòcia. Juny 2021.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

diumenge, 4 de setembre de 2011

Com actua el Mosquit Tigre "'Aedes Albopictus'

Quantes espècies de mosquits hi ha? (La Vanguardia)
Existeixen més de 3.000 classes identificades a tot el món. A Espanya s’han trobat 56 i moltes s’assemblen entre si. És habitual que es confongui el mosquit tigre amb altres tipus d’aquesta dípter perquè s’assemblen en la seva forma i color.

Com va arribar la varietat tigre a Catalunya?
A escala mundial aquest mosquit es va propagar dins de pneumàtics utilitzats, amb aigua acumulada, transportats en vaixells. No està clar que aquesta fos la via d’entrada a Catalunya. El més probable és que arribés en cotxes per carretera. De fet, s’està estenent per una àmplia zona travessada per l’autopista AP-7.

Les femelles es reprodueixen més d’una vegada?
Cada vegada que una femella pren sang podrà generar una posta d’ous, aproximadament uns 80. Quan els hagi dipositat tornarà a picar per poder posar-ne més i així consecutivament durant els deu dies en què de mitjana viuen els mosquits.

Com són les larves?
Molta gent confon les larves dels mosquits amb capgrossos. De fet, es mouen per l’aigua amb moviments convulsos i la seva mida varia en funció de l’estadi de creixement.

Per què piquen més a unes persones que a d’altres?
Els experts assenyalen que els mosquits piquen a tots per igual, encara que existeixen persones més sensibles que altres a aquestes molestes picadures. És a dir, hi ha individus que reaccionen de manera immediata a l’atac d’aquests insectes i a d’altres no els fa el més mínim efecte. Es guien per l’olor corporal i l’emissió de CO2 per elegir les seves víctimes, i cal deixar enrere les velles creences que el color de la roba o el tipus de sang que es tingui són factors determinants.

Per què és tan molest el mosquit tigre?
És més agressiu que altres espècies i té preferència pels humans. Les seves picadures són més molestes i ataca tant de dia com de nit. A més, té capacitat per travessar algunes peces de roba. Una altra de les irritants costums d’aquesta espècie és que és molt a prop de nosaltres, ja que neix i creix a la nostra pròpia casa. Així que sempre ronda al nostre voltant.

Quines parts del cos pica preferentment?
El mosquit tigre vola molt a prop del terra. Per això, les cames i els peus són la seva diana i es recomana protegir-los.

Les picadures poden transmetre malalties?
Sí, encara que a Catalunya aquesta possibilitat és actualment baixa. El document elaborat per les diferents administracions per a la lluita contra la proliferació del mosquit tigre assenyala que aquest insecte pot transmetre malalties produïdes pel virus Chikungunya i dengue.