46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

divendres, 23 d’abril del 2010

Algunes rieres del Maresme no estan preparades avui per respondre als aiguats del maig

A una setmana del maig, considerat el període amb major risc de pluges i d'aiguats d'aquest territori, encara no s'han començat a mantenir les rieres i torrents del Maresme. Així, municipis com Cabrils, Cabrera de Mar, Teià, Arenys de Mar, Mataró, Palafolls, Tordera, Sant Cebrià de Vallalta o Sant Pol de Mar, tenen les rieres plenes de canyes i altres materials que dificultaran molt el pas de les aigües pluvials, i per tan, augmentaran sensiblement diferents riscos ambientals, com l'erosió dels marges, la destrucció d'infraestructures i especialment el risc d'inundacions i afectació de persones i béns.

A més del creixement natural dels canyers, cada any abandonen més pagesos, i això comporta abandonament de majors trams de canyers que abans tenien una utilitat agrícola, i era l'agricultor el que mantenia la canya a ratlla. A més, aquest any hi ha la gran quantitat de vegetació tombada damunt la llera per les ventades i les nevades del març.

Així mateix, el pla de manteniment de lleres de l'Agència Catalana de l'Aigua no s'aplica en l'intensitat ni en l'extenció territorial que caldria pel Maresme, i a més, aquesta comarca parteix en desventatge quan ha de demanar subvencions a l'ACA per a la restauració del medi natural de rieres i torrents respecte a d'altres territoris catalans. Així, lluny d'arrenjar la situació qui en té les competències, han de ser els Ajuntaments qui, amb coneixements tècnics o sense, han d'assumir actuacions de manteniment de rieres que no els hi pertoquen. Amb tot això, que es repeteix any rera any, esperem que les pluges no ens facin mal.