46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dimecres, 6 de maig del 2020

Ocells del Maresme 12. Merla

Mirlo o tordoMerla
Turdus 
Sedentari. Fa uns 20 cm del cap a la cua.
Mascle negre, amb el bec groc taronja i un cercle prim del mateix color al voltant dels ulls. Femella de color xocolata, amb esquitxos foscos al pit. Habita en boscos de caducifolis i coníferes, patis i jardins... Nidifiquen en arbusts, matolls i tanques vegetals (per exempla, d'heura), on pon de 4 a 6 ous gris verdosos amb lleus taques marrons. S'alimenta d'insectes, cucs, fruits i llavors... Per això remenen fullaraca per trobar l'àpat...


A la primavera el mascle canta a primera hora i cap a finals de la tarda des del seu domini, a un punt dominant, com una antena, un arbre, un mur, una barana... (Oriol Bassa, Naturalista)

Aquí teniu el seu cant: 

Ocells del Maresme 11. Òliba

Òliba, Xibeca
Tyto alba
Rapinyaire nocturna comuna a casa nostra. Fa uns 30 cm de llargada del cap a la cua. Nia en campanars, golfes, ruïnes. Pon de 4 a 7 ous. Caça ratolins, escarabats, granotes... Per fer-ho, es posa en un lloc elevat (un campanar, un arbre...) i escolta el soroll de la seva presa, que és capaça de capturar a la foscor. Una òliba pot menjar-se 3 ratolins al dia... un bon aliat dels humans per controlar les poblacions de rossegadors.

Canta un allargat ssstttssssttttttssssstttt que podem sentir pel poble a la nit. (Oriol Bassa. Naturalista)

Ocells del Maresme 10. Oreneta comuna

Golondrina Común | Wiki Reino Animalia | FandomOreneta comuna
Hirundo rustica
Ocell migrador; arriba al nostre territori a l'abril i marxarà al setembre, cap a l'Àfrica, després de criar. A la marxa, s'agrupen durant dos o tres dies centenars d'exemplars en un determinat espai amb cablejat de llum... totes en files... fins a la marxa.
És insectívor; caça els insectes al vol. 
Fa nius de fangs arrodonits, que no arriben a tancar-se per dalt, a diferència de les orenetes cua blanca. És diferencia de les altres orenetes per tenir una cua bifurcada llarga, com un frac, i el coll blau i vermell... (Oriol Bassa, Naturalista)
Aquí teniu el seu cant: 

Ocells del Maresme 9. Pit roig, Rupit

Robin Erithacus Rubecula Aves - Foto gratis en PixabayPit Roig, Rupit
Erithacus rubecula
Tenim individus sedentaris i d'altres d'hivernants. Fa uns 12 cm de llargada del cap a la cua.
Viu a tots els ambients, també a l'entorn de masies, nuclis urbans, jardins i eixides. Pon de 4 a 6 ous.
S'alimenta d'insectes (escarabats, aranyes, formigues...) i mores i altres baies a la tardor. Visita habitualment les caixes-niu a la tardor i a l'hivern.
Els dos sexes són molt similars.
És molt assidu als llocs on es remena la terra... cercant cucs... i aprofita els mànecs de les eines del pagès per guaitar l'àrea... i quan torna el pagès marxa espantat deixant un regal... per això li diuen també cagamànecs!

Escolteu el seu cant... us sonarà molt... sobretot quan anem a caminar pel bosc...

Ocells del Maresme 8. Miloca, Aligot

ENCICLOPEDIA DE ANIMALES MUNDIAL: RATONERO COMÚN (Buteo buteo)Aligot
Buteo buteo
Habita on te boscos per fer nius i zones obertes per caçar. Sovint vigila les preses des de dalt d'un pal de llum. Els joves generalment hivernen al sud. Els adults són sedentaris. Fa 52 cm de llargada de cap a la cua i més d'1 m d'amplada amb les ales obertes. S'alimenta de serps, rates, ratolins, talps, talpons i insectes grossos... (Oriol Bassa. Naturalista)

Aquí teniu el seu cant:

diumenge, 3 de maig del 2020

Ocells del Maresme 7. Abellarol, Miner

Abellarol, Miner
Merops apiaster
Ocell migrador. A la tardor marxa a l'Àfrica i torna al març. Fa uns 30 cm del cap a la cua.
Viu en zones de secà, marges de rius i rieres i boscos esclarissats.
Fa els nius en marges i desmunts sorrencs, fent un túnel a terra. Pon entre 4 i 7 ous. 
És nodreix bàsicament d'insectes, com les abelles, les vespes -entre elles l'asiàtica- i borinots.
Canta molt quan està a punt de canviar el temps... els pagesos diuen que anuncia les pluges... (Oriol Bassa, Naturalista). Aquí el teniu: