46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dijous, 1 de setembre del 2011

L'Antiga Via de Parpers en estat d'abandonament

Un any desprès de l'obertura del tram superior de la Via de Parpers, quan es van ensenyar les obres d'excavació i consolidació executades, i un tram preparat per ser visitable, avui ens trobem un espai abandonat, sense manteniment, i on l'erosió generada per les aigües pluvials superficials ha afectat les obres executades de forma important i les herbes tapen tot l'itinerari. La situació es més greu al tram inferior de l'històric camí, on les proteccions dels talussos han cedit i hi ha alguns trams de mur caiguts o a punt de caure (imatge de la dreta).

Nosaltres ens preguntem perquè es va deixar oberta una àrea de la via que no es podia mantenir, i perquè no s'ha arribat a acords amb el propi Parc Serralada Litoral o les ADF, per exemple, per fer-ne un mínim manteniment.

A més, demanem com es que no es van dissenyar acuradament les actuacions hidràuliques, per evitar que les aigües pluvials poguessin afectar tant i tan ràpidament la via.

Per això, Natura demanarà el suport d'altres entitats, com el CEA, i del Consell de Patrimoni, per demanar a les administracions responsables que actuin per evitar la contínua degradació de la via romana de Parpers.

dimecres, 31 d’agost del 2011

L'olor dels abocaments d'aigües residuals a l'Espinal ja se sent des de la carretera C-1415

El dimarts passat, a les 6 de la tarda, un grup de Natura que passejava per l'antiga carretera C-1415, d'Argentona a la Roca del Vallès, va sentir l'olor fètida del clavegueram que s'aboca des de fa anys al neixement del Torrent de l'Espinal, a Argentona, dins l'EIN la Conreria-Sant Mateu-Céllecs, gestionat pel Parc Serralada Litoral, provinent de l'urbanització Sant Carlos, i que aquesta entitat ja ha denunciat diverses vegades a les administracions implicades, sense que fins ara hi hagi hagut un resultat satisfactori, malgrat sembla que s'hi han fet diverses obres per evitar-ho.

La Font dels Àlbers d'en Javà, a menys de 20 metres dels abocaments, ja deu estar contaminada.

diumenge, 28 d’agost del 2011

Tomàquets de Montserrat de can Pitongo d'Argentona: una exquisitessa a taula!

A Argentona i el Maresme hi ha molts pagesos que fan productes hortícoles de primera qualitat, pròxims als consumidors, i usant tècniques agrícoles integrades i ecològiques, respectuoses amb el medi.

Es el cas de la família Lleonart, a can Pitongo, a l'Antic Camí del Tramvia, a Argentona, on podeu comprar directament al pagès els productes de temporada, aconseguint a bon preu uns pèsols, fabes, cebes tendres, carbasses, esbergínies, patates o tomàquets acabats de collir del camp.

Si els pèsols i calçots de can Pitongo ja tenien fama, enguany s'hi han afegit els tomàquets de Montserrat, que tenen gust de tomàquet d'abans, i que poden ser, per si sols, un primer plat si els acompanyem amb un bon oli d'oliva verge i una bona sal adequada a l'ocasió.

I tot produit en una plana agrícola amable, al marge esquerre de la riera d'Argentona, en un paisatge fràgil i que cal protegir, i que fent-lo productiu, com fant els Lleonart, garantim el seu futur.