42. Viatge. Els càtars a Occitània, França. 10, 11 i 12 d'octubre de 2020. Ens queden 6 places!

43è Viatge. Escòcia. Juny 2021. Ens queden 2 places.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dissabte, 2 de maig de 2020

Ocells del Maresme 6. Estornell comú

Estornell comu
Sturnus vulgaris
Sedentari ara... amb el canvi climàtic. Fa un
s 20 cm de llargada del cap a la cua. A partir de l'agost vola en grans estols especialment a l'hivern i passa les hores quan no surt a buscar menjar, penjat del cablejat de la llum, tot en fila. És omnívora, però prefereix els insectes, les llavors i la fruita...Nia en teulades de cases abandonades... Pon uns 5 ous. És políglota... 

Pot imitar diversos cants d'ocells, com l'oriol. (Oriol Bassa. Naturalista).

Ocells del Maresme 5. Puput

Puput
Upupa epops
Viu en zones obertes, horts, boscos i entorns com els nostres. A la tardor emigra cap al nord i centre d'Àfrica per retornar al febrer, tot i que amb el canvi climàtic ja hi ha puputs que son residents. S'alimenta de tot tipus d'insectes. Fa els nius en forats d'arbres vells, teulades i murs. Pon entre 5 i 7 ous. Fa uns 26 cm de llargada. Vola onduladament. Fa un cant tipus Pu pu put! repetitiu. I no confondra'l amb el cucut... que fa cu cut! Cu cut! (Oriol Bassa, Naturalista)

Canta així:

divendres, 1 de maig de 2020

Ocells del Maresme 4. Oriol

ORIOL
Oriolus oriolus
Migrador, passa l'estiu entre nosaltres per tornar a l'Àfrica fins a la propera primavera. Fa uns 23 cm del cap a la cua. Viu en els boscos de ribera. S'alimenta de cucs, papallones, aranyes i fruites, especialment figues. Normalment fa un niu penjat de les branques d'un freixe, on i pon de 3 a 4 ous. El mascle és de colors groc i negre. La femelles d'un verdós apagat (per poder covar sense que sigui descoberta). Viu uns 5 anys. (Oriol Bassa, Naturalista). 


Aquí teniu el seu cant:

Ocells del Maresme 3. Mussol

MUSSOL 
Athene noctua                                                                                      Resident comú. Habita als nuclis urbans de pobles petits, masies, fruiters i boscos poc densos. S'alimenta de ratolins, escarabats, granotes i sargantanes... Nia en forats de roques, cases velles, murs... i pon de 3 a 5 ous. Viu uns 10 anys. És la segona rapinyaire nocturna més petita del nostre territori. (Oriol Bassa, Naturalista).                                      Aquí teniu el seu cant:

Ocells del Maresme 2. Mallerenga blava

Mallerenga blava.
Parus caeruleus, Cyanistes caeruleus
Viu als boscos, a l'entorn dels nuclis i als jardins. Es sedentari, encara que pot fer petites migracions. S'alimenta d'insectes (mosques, mosquits...), llavors i fruits. És molt assidu a les menjadores que podem posar cada hivern a cada per ajudar-los a passar la temporada més difícil. Nia en forats de murs, arbres i caixes-niu. Pon de 8 a 15 ous. Els cova la femella, però els nodreixen la parella. (Oriol Bassa, naturalista).                                                                                              Aquí teniu el seu cant: 

Natura difondrà el patrimoni natural del Maresme a través del seu web

Després d'una exitosa difusió de les fitxes bàsiques dels ocells d'Argentona a través de Tweeter, ara ens proposem anar incorporant aquestes fitxes a la nostra web, adaptades a tot el Maresme, realitzades pel nostre company Oriol Bassa i Vila, enginyer de forests i naturalista. Trobareu les espècies més comunes d'ocells, on i com viuen, com es reprodueixen, el seu cant i algunes de les seves característiques més interessants... Benvinguts a la descoberta del patrimoni natural del Maresme!

Ocells del Maresme. 1. Mallerenga carbonera


Mallerenga carbonera
Parus major
Habita als boscos, a l'entorn de les masies i del nucli. S'alimenta bàsicament d'insectes i cuques, i en menor mesura de llavors, com les pipes a les menjadores.  Nia en qualsevol forat d'arbres, construccions humanes i a les caixes-niu. Pon de 6 a 8 ous d'abril a maig. De la tardor a la primavera forma estols amb d'altres mallerengues. (Oriol Bassa, naturalista)

Aquí teniu el seu cant: