46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dijous, 8 d’octubre del 2015

Analitzem les justificacions de l'Ajuntament per a podar els plàtans de forma severa i en condicions ambientals desfaborables

Natura dóna resposta a les afirmacions de Salvador Casas, regidor d'Espai Públic de l'Ajuntament d'Argentona a Entrevista al Diari el Punt:

Salvador Casas (PSC), “Els arbres que estem podant ens indiquen que ja es troben en aturada vegetativa”.
Natura. No es cert que a temperatures de 20 a 25 º C, i amb els arbres plens de fulles verdes, estiguem a aturada vegetativa.


Salvador Casas (PSC), “si es comença a l'octubre és per no haver d'acabar al febrer, que és quan potser ja tornen a rebrotar”.
Natura. Els arbres broten quan les condicions ambientals son les adients, normalment a mitjans de març, però no hi ha una data concreta al calendari per començar, si no unes condicions ambientals que s'han de complir. Ara sabem que s'està fent una poda de tipus intensiu quan encara NO es disposa d'un Pla de Gestió de la Poda, promès a Natura per l'Alcalde Sr. Eudald Calvo (CUP) ara fa dues setmanes. No seria més lògic, coherent i racional fer, primer el Pla de Gestió, abans d'aplicar una poda intensiva?

Salvador Casas (PSC), “els tècnics consultats diuen que no els passarà absolutament res, als arbres”. “aquest any es fa una poda de tipus intensiu, i és per això que s'ha començat uns dies abans”.
Natura. Ens agradaria disposar dels informes tècnics que acrediten aquesta situació. I parlant de terminis de poda, al ritme de poda actual, a finals d'octubre hauran podat tots els plàtans del nucli; qui diu d'acabar el febrer! No serà perquè la colla de poda de l'empresa concessònària haurà de marxar al Prat de Llobregat (per citar d'on provenen els vehicles), on l'Ajuntament del Baix Llobregat no els deixa podar ara, per les condicions ambientals desfavorables?


I respecte a les afirmacions del veí -que va estar recollint signatures per aquest tema- el Sr. Josep Maria Esteve, “Hi ha molta gent que no pot sortir de casa perquè, quan plou, rellisca amb les fulles i s'entrebanca amb les boles que cauen dels plàtans”,
Natura. Sincerament, aquí, qui no estaria fent la feina que hauria de fer, son els equips de neteja viària, no els arbres. O és que hom voldria tallar tots els arbres viaris perquè això no tinguéssim fulles al terra?
Per cert, si molts dels nostres arbres viaris estan malalts, és per aplicar un tipus de poda com el que ara s'aplica, any rera any; per això hi ha troncs foradats i morts, amb el risc que això representa.
Sr. Josep Maria Esteve, "molta gent pateix els efectes de les al·lèrgies que provoca la pols dels arbres”.
Natura. Sincerament, sense probes mèdiques és impossible saber quins son els agents causants de les al·lèrgies. Els xiprers, la parietària, les gramínies, o les mateixes oliveres... presents a molts dels jardins d'Argentona, són també causants d'al·lèrgies, sense oblidar-nos de les al·lèrgies que poden causar els agents químics, com els tractaments fitosanitaris convencionals. Pel que fa als plàtans, aquest tipus de poda, severa, incrementarà substancialment la producció de pol·len als propers anys.

Si tinguéssim un bon Pla de Gestió de l'Arbrat viari, es fessin els tractaments de les plagues seguin els criteris establerts a la Directiva de l'Unió Europea 2009/128/CE d'us sostenible dels plaguicides, i especialment tots plegats fessim pedagogia dels valors de l'arbrat, i en especial, de la forma de gestionar-los sosteniblement, ens estalviaríem molts malt entesos i causar danys innecessaris al patrimoni públic.

dilluns, 5 d’octubre del 2015

Argentona poda ara els plàtans quan les condicions ambientals no ho permeten

La concessionària de jardineria ha començat a esporgar avui, 5 d'octubre, l'arbrat viari de l'Avinguda Dr Farrero. Concretament avui, a aquest municipi del Maresme, hem tingut una màxima de 25ºC, i tindrem unes mínimes de 20ºC.  Condicions ambientals que tècnicament i racional no permeten aplicar una poda com la que s'està aplicant, de brocada curta.
 
Però a Argentona som diferents. Un camió i dos podadores -per cert, rotulades amb els indicatius de l'Ajuntament del Prat de Llobregat- han començat a podar els plàtans de l'Av. Dr. Farrero, molt abans d'assolir les temperatures òptimes de poda, de forma severa, a brocada curta, com s'observa a la fotografia, quan encara els arbres no han pogut recuperar els nutrients mòvils que hi ha a l'estructura foliar, i, en alguns casos, tallant seccions molt aprop de 10 cm de diàmetre, amb el que es dificulta la cicatrització. Fins i tot podant amb aquesta calor, si enguany es retarda el fred, els plàtans podrien tornar a brotar.

Aquesta poda, a més, farà els arbres afectats més sensibles als atacs dels fongs i de l'insecte conegut com a tigre del plàtan.
 
Fa dos setmanes, representants de l'entitat Natura es van reunir amb l'Alcalde d'Argentona, Sr. Eudald Calvo, i ja li vam indicar que a Argentona, s'havia podat en períodes en els que, en altres municipis, no era permés per les condicions ambientals; doncs bé, aquí i ara en teniu una proba.
 
El Sr. Calvo, ens va indicar que l'Ajuntament redactaria un pla de poda de l'arbrat, com a eina de gestió del patrimoni arbori viari. Doncs bé, per Natura, s'hauria d'aturar de forma immediata aquesta poda, fins que no tinguem les condicions ambientals òptimes, i a més, fins que en aquest pla de poda no es determini el tipus de poda a aplicar.

Natura insisteix, tal i com ja vam indicar a l'Alcalde d'Argentona, que cal un pla de gestió sostenible de l'arbrat viari d'Argentona, que tracti el patrimoni natural públic urbà de forma compatible i respectuosa amb el medi, eliminant definitivament els tractaments químics de les plagues, tal i com estableixen les directives europees, i aplicant un tipus de poda més adequada i més respectuosa amb els arbres, entre d'altres mesures ambientals i agronòmiques.