46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dijous, 28 d’abril del 2011

Argentona.11 12 accions per les persones i el territori

PROPOSTES DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT DE NATURA PER A LES ELECCIONS 2011 A ARGENTONA

Argentona no pot perdre quatre anys més limitant la major part de l’acció ambiental a la recollida de la brossa. Estem d’acord en potenciar la minimització i reciclatge de les deixalles, però atenent paral•lelament accions molt més importants per Argentona, com el POUM, les Rondes de Mataró i el Maresme, el Tren orbital, la Pedrera de la Feu, el sòl agrícola i forestal etc.

Per això Natura fa públic 12 accions per millorar Argentona.

1. Elaborar i aprovar un POUM participatiu, que cerqui el màxim consens, i que inclogui propostes reals i concretes que caminin cap a la sostenibilitat i la integració social.

2. Aturar les Rondes de Mataró i el Maresme. Integrar de forma racional les noves infraestructures i les ja existents al teixit natural, agrícola i urbà d’Argentona

3. Convertir l’eix Argentona, des de la Placa Nova a la Font de Sant Domingo, en un espai de debò pels vianants, potenciant el lleure i la cultura, ambientalitzant el paisatge, i actuant decididament per evitar l’enrunament de can Puig i Cadafalch.

4. Ampliar el PEIN a Argentona. Incorporar tot el marge esquerra de la riera d’Argentona, tan la part forestal com agrícola, incloent els veïnats de Sant Jaume, La Pujada, Pins, així com el sòl agroforestal de Clarà i les planes agrícoles de l’oest de Madà i can Garí. Demanar incloure tot el PEIN d’Argentona l Parc del Montnegre Corredor, al qual els Ajuntaments no paguen aportació, i els propietaris forestals i entitats reben ajuts pel desenvolupament sostenible.

5. Endegar un pla d’usos del territori no urbanitzable, potenciant el desenvolupament sostenible del sòl agrícola i forestal, com a un sector que compatibilitza l’activitat econòmica i la protecció de la natura i el paisatge. Facilitar la implantació dels productors agrícoles locals al mercat del divendres.

6. Millorar la façana de la riera d’Argentona. Protegir i restaurar aquest connector i integrar-lo com un espai naturalitzat de qualitat. Liderar la carta del paisatge de la Riera d’Argentona.

7. Aturar l’abocament de residus i tancar la pedrera de la Feu, restaurar l’espai i incorporar-lo a l’espai natural protegit.

8. Potenciar la minimització dels residus sòlids urbans i el reciclatge, consolidant el porta a porta i la deixalleria.

9. Potenciar els plans de prevenció i actuació davant els riscos ambientals, amb especial interès per mantenir les franges de protecció perimetrals de les urbanitzacions i la xarxa de camins. Valorar la feina que fa l’Agrupació de Defensa Forestal.

10. Redactar i aplicar l’Agenda 21 local, que desenvolupi el Pla d’Actuació Ambiental. Crear l’Oficina 21 de l’Ajuntament d’Argentona. Ambientalitzar l’Ajuntament.

11. Aprovar i aplicar ordenances de protecció del medi pel foment del desenvolupament sostenible.

12. Potenciar de debò la participació de la ciutadania en la governança municipal, en especial en l’àrea de territori i sostenibilitat.

Argentona, abril 2011

dimarts, 26 d’abril del 2011

Apunteu-vos a l'agenda una nova caminada!

Diumenge, 8 de maig.
Caminada Popular de Descoberta del Veïnat de Valldeix de Mataró
Enric Subiñà i Oriol Bassa. oreganitza Federació AAVV de Mataró
Caminar per descobrir un territori que canvia cada dia

Can Floriach... espai agrícola

Us imagineu com era antigament aquest veïnat mataroní, on dominaven els masos i les seves feixes en formes, textures i colors ben endreçats? Prop d’un bosc que acolorien les pinedes i alzinars, però on les alzines sureres hi eren presents en un parell de vessants, on era fàcil descobrir-les quan la vermellor gairebé de sang dels seus troncs nusos lluïa en acabar la lleva del suro…

I on torrents i rieres, com les venes d’un cos fructífer, es protegien rera alzines i roures de grans dimensions i els alocars formaven denses tanques naturals plenes de flors liles a l’estiu.

Tot això ha canviat, i molt. Encara queden rastres del que fou un passat esplèndid agrícola, forestal i paisatgísticament parlant, però on l’especulació, el deixar fer, el desinterès dels que manaven i decidien i la pèrdua de les senyals d’identitat, han convertit part d’aquest territori en un espai desendreçat, de colors apagats i formes artificialitzants, amb una riera que es mor mentre intenta néixer i uns torrents que són només una ombra de l’ahir.

Tot això ha canviat i està canviant encara. Espais cap a pitjor, altres cap a millor. Tenim davant nostre un escenari divers, on la natura (i la tossuderia d’algunes persones) recuperen poc a poc un paisatge fràgil i mediterrani, i on d’altres s’entesten en seguir desfent el que gairebé no queda.

Potser ara ha arribat el moment de dir prou. D’aturar un procés que ens pot deixar aviat sense natura aprop nostre. D’escriure la història amb noves paraules i significats de sempre, com ara sostenible, per dir-ne només una de prou important.

Us convidem a caminar amb nosaltres un matí, per descobrir plegats els senyals dels canvis en un tros de terra proper a nosaltres.