7è Curset de Ratafia d'Argentona. 17 de juny
32è Viatge. Provença de les Lavandes i els Girasols, el 6,7 i 8 de juliol. Oberta llista d'espera.
33è. Viatge. Islàndia, terra de foc i gel. Juliol 2018. Oberta llista d'espera.
34è. Viatge. Romania, l'Europa més original, agost 2018. Oberta llista d'espera.
35è. Viatge. Les Landes i Burdeus (França). Pont de l'1 (1,2,3 i 4) de novembre de 2018. Queden 20 places.
36è. Viatge, Kenia. Del 27 de desembre de 2018 al 5 de gener de 2019. Només ens queden 6 places.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

dissabte, 6 de juny de 2009

ES FA JUSTICIA AMB LA REOBERTURA DE L'ARBORÈTUM


Avui es torna a reobrir l'Arborètum de Catalunya, gràcies a la tasca incansable de l'actual regidora de medi ambient de Cabrils, a la qual felicitem. Però aquesta història va començar fa 15 anys, de la mà de Natura i els seus voluntaris i voluntàries.

L'any 1994 l'entitat Natura va arribar a un acord amb l'Ajuntament de Cabrils per crear l'Arborètum de Catalunya a la finca de can Barba. En un primer moment, els voluntaris i voluntàries de Natura van endegar les tasques de desbrossada d'aquest espai, el qual un 50% era una pista trialera per a motos i la resta una brolla on s'hi van arribar treure els primers dies més de 600 quilos de residus (runes...). El 16 de maig de 1995 es signa un conveni de col.laboració entre l'Ajuntament de Cabrils i l'entitat Natura, que va permetre crear el parc que és avui, amb la plantació de més de 160 espècies d'arbres d'arreu dels Països Catalans, moltes de les quals es van anar a buscar al propi territori on habitaven, com la Vall d'Aran, Cornudella del Montsant, La Sènia i Alcanar. En 10 anys que va durar el conveni, es va crear un ambiciós programa d'educació ambiental, amb el suport de la Fundació Territori i Paisatge, i hi van passar prop de 3600 nens i nenes. Cal dir que la major part d'escoles repetien cada any, fet que diu de la qualitat del treball pedagògic que s'hi donava. I també s'hi van fer més de 20 cursos i cursets de natura, jardineria ecològica, gestió d'horts urbans... amb més de 500 alumnes adults. Haviem fet sortir Cabrils a diaris comarcals, nacionals i fins a internet com a referent per tenir un museu d'arbres vius, l'únic amb tots els arbres de Catalunya.

Tot anava bé, però incomprensiblement, el 16 de maig de 2005 l'Ajuntament de Cabrils no va renovar el conveni de l'Arborètum i es va acomiadar l'entitat Natura, perdent-se en els quatre anys fins avui 2 exposicions de natura, una biblioteca amb més de 2000 llibres de medi ambient i natura, una escola de Natura que començava a funcionar , l'edició d'una desena de guies de natura (tasca que ha continuat i que enguany, gràcies a la guia Descobrim Mata i les Cinc Sènies, hem aconseguit un èxit excepcional). Aleshores van haver de sentir que alguns polítics locals van dir a través de la premsa que aquest espai no tenia interès, que un Arborètum de Catalunya era massa per Cabrils... però tot això ha quedat enrere gràcies al treball i la insistència de l'actual regidora de medi ambient, a la qual felicitem i encoratgem a seguir endavant.