46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

diumenge, 19 de desembre del 2010

L'ACA es desentén a la pràctica del manteniment de les rieres al Maresme

Malgrat que en té les competències, l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat de Catalunya es desentén del manteniment de les rieres del Maresme.

Tot i que el passat febrer l'ACA va presentar un programa de manteniment de rieres que ja incorporava menys d'un 10% de les actuacions solicitades per les administracions públiques, a data d'avui, no ha executat aquestes actuacions, i desenes de rieres es troben en mal estat, i algunes d'elles, com el Torrent Roldós de Cabrils, els trams finals de les rieres d'Argentona i Sant Simó i el Torrent Forcat a Mataró, en un estat crític que farà que, en cas de pluges importants a la seva conca, no puguin desaiguar les aigües pluvials i comportin un elevat risc d'inundacions i afectació de persones i béns.

Una altra situació que incrementa el risc d'inundacions és el manteniment dels passos de carreteres, ferrocarils i de les pròpies canalitzacions de rieres en trans urbà, plenes de sorres i llims i puntualment d'escombreries. Aquests passos, no només no son mantingudes per l'ACA, si no que en la majoria dels casos, el titular de l'infrastructura que les travessa s'en desentén, i únicament hi actua puntualment algún Ajuntament, tot i no ser la seva responsabilitat.

I a tot això s'hi suma l'ocupació de la llera en diverses àrees industrials i urbanes, i la presència encara de part dels arbres i brancatges caiguts durant l'hivern passat, que en redueixen la secció de desguàs i incrementen el risc d'inundacions.

Natura ja ha denunciat aquesta situació en aquest blog i als mitjans de comunicació, però qui en té la responsabilitat es fa el sord, amb el perill que això comporta per la ciutadania i pel territori.